Tre saker jag gör varje dag för att lägga min energi på rätt saker

Woman in blie dress working by laptop
Total
0
Shares

Ni vet att jag älskar små knep som gör mig mer produktiv, gör att mina möten blir mer meningsfulla eller att jag får en bra start på dagen. Och om sanningen ska fram har jag ganska många rutiner och knep som jag håller mig. Till viss del är det nog min Asperger som spökar och gör att jag har behov av copingstrategier. Men jag jobbar också mycket med personlig utveckling och att bli den bästa versionen av mig själv så att jag får må så bra jag bara kan och dessutom nå mina mål. En sån rutin är tre saker jag gör varje dag för att lägga min energi på rätt saker.

Jag kommer ihåg att jag bara kan styra över mig själv

Det första är inte så mycket något som jag gör som en inställning jag påminner mig om. Jag har lätt att bli irriterad på andra som inte är rationella eller som gör konstiga saker. Det hänger garanterat ihop med min Asperger och att jag har svårt att förstå känsolmässiga ageranden. Men de allra flesta kan störa sig eller irritera sig på att andra beter sig annorlunda än vad en själv gör.

För att inte lägga onödig energi på att vara irriterad på andra brukar jag påminna mig själv om att jag bara kan styra över min själv och mina handlingar. Jag kan helt enkelt inte göra så mycket åt hur någon annan beter sig, men jag kan välja hur jag hanterar det och agerar. Genom att fokusera på hur jag kan göra situationen bättre – vilket ibland är att helt strunta i det som har hänt och låtsas som att det regnar – lägger jag min energi på att röra mig eller ett projekt framåt istället för att vara arg och irriterad. Irritation kan annars förstöra en hel dag och göra att jag blir ruskigt oproduktiv.

Lästis: tre saker att tänka på om du har en kollega med Asperger.

Jag ser över dagen och prioriterar

Det första jag gör när jag kommer till jobbet är att se över dagen, vilka möten jag har och vilka uppgifter jag ska göra. I mitt yrke som projektledare sker det ofta många förändringar och jag behöver konstant prioritera om. Genom att kontinuerligt se över vad jag har på min agenda och göra förändringar så ser jag till att lägga min energi där den behövs. Det har flera fördelar: dels så blir rätt saker gjorda och dels så behöver jag inte lägga energi på att oroa mig över saker som jag borde göra för att bollarna brinner, men som inte görs för att jag hade planerat att göra något annat som inte är lika brådskande.

Lästips: så skriver du en att-göra-lista som gör dig mer produktiv.

Jag börjar med de jobbiga sakerna

När jag har möjlighet börjar jag dagen med att ta tag i de jobbiga sakerna. Det som är tråkigt, tar lång tid eller bara är sjukt jobbigt. Som att svara på ett dåligt mail eller ge tråkiga besked. Ofta är det lockande att skjuta sånt framför sig, men det gör både att jag är på dåligt humör och tänker på det hela dagen och att jag gärna skjuter upp det längre om jag kan. Genom att se till att bara beta av det behöver jag inte tänka på det mer och kan avsluta dagen med energinivån och humöret på topp genom att lägga min energi på projekt och uppgifter som jag tycker är roliga.

Lästips: så formulerar du mål som gör att du når dina drömmar.

Total
0
Shares
Grapefruit Smoothie Bowl

Recept : Grapefruit smoothie bowl

Jag äter väldigt sällan frukost, vilket beror på att jag kör med periodisk fasta och bara äter 8…

Comments2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like