Min morgonrutin för en riktigt bra start på dagen

Total
0
Shares

En bra morgonrutin skapar produktivitet

Jag älskar måndagar! Det hänger troligtvis ihop med att jag alltid har älskat det jag jobbar med och längtar efter att få sätta igång med mina projekt. Jag är också en riktig sucker för produktivitetsknep. Ett sånt är att ha rutiner, det sparar både tid och ser till att du inte behöver hålla saker i huvudet. Många har rutiner för hur de hanterar saker på jobbet, till exempel genom att tidsinställa mail som skickas på måndagsmornar. Jag försöker också hålla min till en morgonrutin som gör att jag kommer igång bättre och sätter rätt mind-set redan när jag vakar. En bra morgonrutin hjälper mig dessutom att vara frisk i min bipolära sjukdom, och att rida ut depressiva skov lättare. När man går på automatik på morgonen är det enklare att fortsätta med det och faktiskt ta sig upp ur sängen när man mår dåligt. Det här är de viktigaste delarna:

1. Imunförsvarsboost och återfuktning

Att man inte fyller på vätska när man sover är inte så konstigt: man sover ju. Det innebär att om man får sina åtta timmars skönhetssömn (eller återhämtningssömn) så behöver kroppen påfyllning av vätska så fort man vaknar. Det första jag gör är därför att gå och hämta ett stort glas med kallt citronvatten.

Samtidigt som jag gör det passar jag på att boosta kroppen och immunförsvaret lite extra. Det gör jag med en kopp grönt te och en shot på ingefära, gurkmeja, honung och citron. Så fort vattnet har kokat upp tar jag med mig en bricka med alla tre och går tillbaka till sovrummet.

2. Meditiation för att sätta fokus på dagen

Väl tillbaka till sovrummet drar jag undan gardinerna och öppnar fönstret för att släppa in ljus och fräsch luft. Sen kryper jag upp under täcket och mediterar ett par minuter. Dels hjälper det mig att förebygga snozande: jag är en riktig snoozoman och älskar att mysa i sängen på morgonen. Om jag vet att jag får gå tillbaka en stund så är det lättare att gå upp.

Meditationen fokuserar jag på två saker: vad jag är tacksam för och vad jag vill åstadkomma under dagen. Det hjälper mig att uppskatta det jag har och samtidigt vara framtidsorienterad. Överlag tycker jag att det är viktigt att få in olika sorters meditation i sitt liv. På kvällarna tycker jag att det är skönt att försöka tömma huvudet, på morgonen vill jag ge kraft och ibland vill jag bara meditera om vissa frågor och tankar som kommit upp i mitt liv.

Läs också: så skriver du en att-göra-lista som gör dig mer produktiv

3. Gå igenom mailen och planera dagen

När jag har mediterat klart brukar jag, fortfarande kvar i sängen, plocka upp datorn för att gå igenom mailen och planera dagen. I min roll som projektledare händer det ofta saker under helgen som behöver hanteras direkt på måndagen, och ju tidigare jag tar tag i saker desto snabbare kommer de igång igen.

Jag brukar också passa på att påminna mig själv om vad som ska göras genom att se över min att-göra-lista som jag gjorde på fredagen. Dels för att uppdatera den och dels för att jag inte har den i huvudet – vilket är hela grejjen men en att-göra-lista. Eftersom jag håller i vår avdelnings morgonmöten brukar jag också se över dem en gång till så att allt som behöver tas upp finns med på agendan.

4. Yoga hemma i vardagsrummet eller morgonträning på gymmet

När allt det är avklarat och jag vet att alla projekt rullar på som de ska tar jag mig upp ur sängen. Då är det dags för en stunds träning. Antingen en stunds yoga på mattan hemma eller, om jag är riktigt duktig, en stund på löpbandet på gymmet. Oftast blir det yoga hemma. Jag är inte en sån person som älskar att träna, så att ta sig iväg på morgonen tar emot rejält. Även om jag älskar hur peppad och inspirerad jag blir av dagar som jag lyckas ta mig iväg på morgonen.

Efter träningen är det dags att göra sig i ordning och cykla iväg till jobbet. Oftast ramlar jag in precis innan vårt morgonmöte vid niosnåret. Men eftersom jag redan har jobbat en timme hemma i sängen så känns arbetsdagen kortare och jag kan komma iväg lite tidigare. Perfekt användning av tid som jag annars bara hade snoozat bort alltså. Allt tack vare en genomtänkt morgonrutin.

Total
0
Shares

Recept: Ingefärsshot med gurkmeja

Tips! Gjort den här ingefärsshoten många gånger? Prova mitt nya recept på ingefärsshot med gurkmeja och apelsin! Igår…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like