Tre saker att tänka på om du är bipolär och vill skaffa barn

Tre saker att tänka på om du är bipolär och vill skaffa barn

Det trillar in ganska många mail just nu om vad man ska tänka på om man är bipolär och vill skaffa barn. Jag tror inte att någon som är sjuk tar lättvindigt på att skaffa barn, oavsett om man är fysiskt eller psykiskt sjuk. Särskilt inte om sjukdomen är ärftligt. Och även om någon gör det så var det inte fallet för oss. För mig har det alltid varit självklart att vilja bli förälder, men aldrig självklart att det skulle gå. Inte bara på grund av att vi fick kämpa länge med ofrivillig barnlöshet utan framför allt på grund av min bipolära sjukdom. Jag och min partner tänkte både länge och ordentligt på vilka förutsättningar vi behövde för att kunna vara bra föräldrar trots min sjukdom, och diskuterade mycket med mina läkare och mitt vårdteam. Tillsammans kom vi fram till en bra plan både för graviditet, förlossning och föräldraskap som jag tänkte dela med mig av i ett par inlägg. Först ut är tre saker att tänka på om man är bipolär och vill skaffa barn.

Att tänka på om man är bipolär och vill skaffa barn

Först vill jag börja med att säga att bara för att man är psykiskt sjuk betyder inte automatiskt att man kommer bli en dålig förälder, men många barn till sjuka föräldrar påverkas negativt under sin uppväxt för att föräldern inte får rätt vård och stöd. Just bipolär sjukdom är tacksamt för att man kan leva ett helt normalt liv och vara precis som alla andra bara man tar sina mediciner och gör andra åtgärder som vården föreslår. Men det finns ändå en hel del saker att tänka på om man är bipolär och vill skaffa barn.

Lästips: tre tips till dig som har en bipolär partner

Hur ska vård och medicinering se ut?

Om man planerar att försöka bli gravid ska man alltid, alltid, alltid se över de mediciner man äter. Flera läkemedel för bipolär sjukdom är skadliga för fostret men det finns också flera som går bra att äta. Det är särskilt viktigt att se över medicineringen om man går på lithium – det behöver trappas ut. När man minskar eller tar bort sin medicin är det också viktigt att se över hur vården ska se ut under tiden man är medicinfri. För mig behövdes det betydligt tätare kontakt med vården, speciellt för att de skulle ha koll på om det behövde sättas in annan medicn.

Att se över medicinering och vård gäller inte bara om man är en bipolär kvinna som vill skaffa barn. Även manliga personer med bipolär sjukdom bör ta sig en funderare över medicin och vård. Ett exempel är att fundera på om man behöver justera sina mediciner på ett sätt som gör att man kan vakna på natten och ta hand om bebisen, ett annat är hur man ska hantera sömnbrist.

Lästips: tre saker jag gör varje dag för att hantera bipolär sjukdom

Hur ska sömnen hanteras?

Sömnen är otroligt viktigt om man lever med bipolär sjukdom och om man är bipolär och vill skaffa barn så är sömnhanteringen något man behöver se över. Sömnbrist är en stor riskfaktor för att trigga såväl maniska som depressiva skov och man behöver ha en plan, både för sig själv och för ens partner. En vanlig lösning är att den friska partnern tar i princip alla nätter men efter att ha provat på det kan jag lova att det inte bara kommer tära rejält på er relation utan påverka partnern negativt. Ingen mår bra av att aldrig få sova en hel natt. Hur ska ni hantera sömnen? Finns det någon som kan avlasta och ta en natt då och då? Och med då och då menar jag en eller ett par gånger i månaden, lite beroende på hur känslig den friska partnern är för sömnbrist.

Lästips: en sömnrutin som gör att jag kan hantera min bipolära sjukdom

Hur ser din sjukdomsinsikt ut och vad är krisplanen?

Att man är psykiskt sjuk betyder som sagt inte automatiskt att man blir en dålig förälder. Det finns många personer som lever med bipolär sjukdom och är fantastiska föräldrar. Men, bipolär sjukdom räknas trots allt till en av världens tio mest handikappande sjukdomar och av god anledning. När man får skov blir man rejält sjuk. Det är därför viktigt att fundera över hur ens sjukdomsinsikt ser ut om man är bipolär och vill skaffa barn. Det handlar helt enkelt om både att veta vad som triggar skov hos en själv och vilka ens tidiga tecken är så att man kan ta behovsmedicin eller göra andra korrigeringar för att stoppa eller lindra skoven.

Man behöver också fundera över ens krisplan; vad ska man själv och omgivningen göra när skoven kommer? När ska ens partner och vänner säga ifrån att det är dags att söka vård? Vem kör en till psykakuten om det behövs? Taxi är sällan en bra idé, det är för lätt att säga att man åkt dit trots att man hoppat av och utövat någon form av självskadebeteende istället. Det är dessutom ofta bra att ha med sällskap som kan hjälpa en att kommunicera med vården på ett bra sätt, vem ska det vara? Och vem tar hand om barnen och det är ens partner som ska följa med?

Lästips: tre tips för att hantera ett depressivt skov

Det går att vara en bra förälder om man är bipolär

Om man börjar med att fundera över de sakerna om man är bipolär och vill skaffa barn, eller redan har barn, så kommer man en bra bit på vägen till att göra allt man kan för att ens sjukdom ska påverka ens barn i så liten omfattning som möjligt. Men man ska vara medveten om att ens sjukdom kommer att påverka barnen på något sätt, det gör det alltid om man är sjuk oavsett vilken sjukdom det är. Men det behöver inte bara vara negativt: barn som får se sina föräldrar hantera en sjukdom på ett ansvarsfullt sätt får insikt i hur viktigt det är om de själva blir sjuka. Och lär sig förstå att en sjukdom inte alltid är ett hinder.

Dessutom påverkas friska barn av sina föräldrars egenskaper, kompetenser, styrkor och svagheter också, så man ska inte dra på den stora bongotrumman i onödan. Men om man är svårt sjuk, som man är om man lever med bipolär sjukdom, så har man ett extra stort ansvar för att se till att omgivningen – inklusive eventuella barn – påverkas negativt så lite som möjligt.

9 Kommentarer

  1. mars 17, 2020 / 2:09 e m

    bra att du skriver om detta

  2. mars 17, 2020 / 5:07 e m

    Allt går verkligen om man vill liksom, bara för att man har en sjukdom är det inget som hindrar en från något utan det finns lösningar! Så himla bra att du skriver detta, kan absolut finnas personer som tar hjälpt av detta <3 KRAM

  3. mars 17, 2020 / 8:35 e m

    Bra att du kan dela med dig av det här så att du kan inspirera andra 🙂 <3

  4. mars 17, 2020 / 9:05 e m

    Vad intressant att läsa! Det är bra för många med osäkerheten att läsa igenom ditt välskrivna inlägg för att söka stöd och hjälp. Jag själv lider av ångest och önskar verkligen att få den mer stabil när mina barn kommer. 🙂

  5. mars 18, 2020 / 7:01 f m

    Så fint att ni tänkt så mycket innan! Är säker på att du är en underbar mamma! 😍

  6. mars 18, 2020 / 2:46 e m

    Åh så otroligt bra och viktigt inlägg!!!❤️ Stor kram fina du ❤️

  7. mars 23, 2020 / 10:34 e m

    Självklart går det att vara en bra förälder vid biopolär 🙂 Samma med oss som har ADD/ADHD, vi är också bra föräldrar! Allt går om man bara vill 🙂

  8. Maki
    maj 10, 2020 / 11:52 e m

    Riktigt bra reflektioner! Och grattis!!!💐❤️

  9. AMD
    februari 4, 2022 / 9:25 f m

    Tack så mycket❣️🥰✨

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.