En barnbok om bipolär sjukdom

Ett barn och en mamma håller varandra i handen. Mamman bär på en käpphäst.

Jag har skrivit en barnbok om bipolär sjukdom!

Redan när vi bestämde oss för att försöka blir föräldrar visste vi att vi en dag skulle behöva berätta för barnen om min sjukdom. Och nu är den dagen här. Vår äldsta dotter har precis fyllt fyra och har börjat förstå att det är något med mamma som det inte är med andra vuxna. Mamma måste ta mediciner, sova ordentligt och mår ibland inte så bra även fast hon varken har fått virus eller basilusker. Men hur pratar man om bipolär sjukdom med sina barn?

Både vår och min läkares tanke var att en bok är bra. Men jag kunde inte hitta någon bok som förklarar för barn vad bipolär sjukdom är. “Du får skriva en själv!” sa min läkare och så blev den till, min barnbok om bipolär sjukdom. I boken “Olivias mamma har bipolär sjukdom” försöker jag på ett enkelt sätt förklara vad bipolär sjukdom är. Den är skriven av mig och illustrerad av Louise Lundvall och jag är så himla nöjd med hur den blev!

Men kanske allra viktigast är att vår dotter Olivia gillar den. Hon älskar bilderna och har sagt att “mamma, nu förstår jag varför du är lite annorlunda”. Vi kan också prata om hur jag mår och om jag är lite för ledsen eller lite för glad på ett helt annat sätt än tidigare. Och om Olivia kan göra något när jag mår dåligt, till exempel ge mamma en kram. Något oväntat har det också öppnat upp för samtal om Olivias känslor och hur de får henne att må, vilket vi helt klart ser som en positiv bieffekt.

Den som vill kan beställa boken här så skickar jag den så snart jag kan. Eftersom marknaden inte är så stor bestämde jag mig för att ge ut boken på eget förlag. Och vet vet, det kanske blir fler böcker så småningom. Men just nu är jag supernöjd med att ha skrivit klart en första så att Olivia och jag kan prata om min sjukdom. Vem vet, kanske den kan hjälpa någon annan att prata om bipolär sjukdom med sina barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.