En sömnrutin som gör att jag kan hantera min bipolära sjukdom

Blonde woman meditating in bed
Total
0
Shares

Jag har insett att det finns ett par saker som jag behöver göra varje dag för att få må bra och slippa sjukdomsepisoder. En av dem är att ha en sömnrutin som gör att jag kan hantera min bipolära sjukdom på ett bra sätt. Sömn är verkligen a och o för att jag ska slippa manier och kunna leva ett vanligt liv. För att få till det har jag en sömnrutin som jag följer varje kväll och som är lika bra för dig som är fullt frisk.

Steg ett i min sömnrutin: jag minskar skärmtiden

Alla vet att så kallat blått ljus som finns i datorer och mobiltelefoner är dåligt för sömnen. Men det är inte det som gör att jag minskar min skärmtid på kvällen och försöker lägga undan både dator och mobil två timmar innan jag ska sova. För mig handlar det mycket mer om stimulansen. Om jag surfar runt eller hänger på sociala medier får jag fullt med tankar och idéer. Då börjar huvudet snurra och jag får svårt att sova oavsett hur mycket insomnings- och sömnmediciner jag tar.

Lästips: tre saker jag gör varje dag för att hantera bipolär sjukdom

Steg två i min sömnrutin: jag dricker en kopp sov-gott-te

Det finns massvis med örttéer som gör att kroppen blir mer avslappnad och gör att man somnar bättre. Kamomillté är en klassiker, men min favorit är en blanding som heter Sov Gott och som säljs på tehuset Java. För mig så handlar det lika mycket, om inte mer, att ha en rutin och en betingning för min hjärna som eventuella effekter från téet. Jag vet hur min kväll ser ut och precis som många barn vet att välling betyder sovdags så betyder en viss sorts te sovdags för mig. Det blir en slags psykologisk betingning som gör att jag automatiskt varvar ned och min kropp gör sig redo för att sova.

Lästips: så formulerar du mål som gör att du når dina drömmar

Steg tre i min sömnrutin: jag ser till att det är helt mörkt i sovrummet

Det finns forskning som visar att personer med bipolär sjukdom producerar mindre melatonin än friska personer. Melatonin är ett sömnhormon som gör att kroppen förstår att det är natt och man somnar. För de flesta så börjar kroppen producera melatonin så fort det är mörkt och slutar med det när det är ljust. Min kropp verkar inte producera något melatonin alls så jag tar tabletter för det. Men för att hjälpa dem på vägen ser jag till att det är helt mörkt i sovrummet när jag ska sova. Då blir det ett extra melatoninpåslag och jag kan somna lättare.

Lästips: tre tips till dig som har en bipolär partner

Total
0
Shares

Ibland mår jag inte så bra

De senaste två veckorna har varit helt fruktansvärda. Jag har mått sämre än på länge och haft fullt…

Comments1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like