Hur jag gör för att hantera ett depressivt skov i bipolär sjukdom

Total
0
Shares

Som jag berättade i torsdags mår jag inte helt bra just nu och har hamnat i ett depressivt skov i min bipolära sjukdom. Som ni vet så behövde jag trappa ut mina mediciner för att genomgå behandlingen för ofrivillig barnlöshet och har varit medicinfri sen i somras. Det har fungerat mycket bättre än jag väntat mig men så kom vintern med sitt mörker som normalt gör det extra jobbigt för mig. Och eftersom vi hållit på med behandlingen har vi inte kunnat åka utomlands för att få sol och D-vitamin som normalt hjälper mig att undvika årstidsbundna depressioner. Dessutom har det varit en tuff vinter både psykiskt och fysiskt så att jag åkte in i en depression var kanske inte så konstigt. Eftersom det är många andra med bipolär sjukdom, och deras anhöriga, som läser bloggen tänkte jag dela med mig av hur jag gör för att hantera ett depressivt skov i bipolär sjukdom.

Tips 1 för att hantera ett depressivt skov i bipolär sjukdom: justera medicinerna

A och O när man lever med bipolär sjukdom är att lära sig se tidiga tecken på skov och kontakta vården så att man kan få både stöd och justera i medicinerna. Samma dos fungerar inte hela tiden och man måste justera både när man är uppåt och nedåt. Så det första jag gör för att hantera ett depressivt skov i bipolär sjukdom är att kontakta vården när jag märker de första signalerna att ett skov är på gång. Då kan jag få lite tätare kontakt med antingen läkare eller samtalskontakt och hjälp med att justera medicinerna när det behövs. Rätt medicinering är så otroligt viktigt för att kunna leva med bipolär sjukdom och man behöver hjälp med att ändra den när man märker av sina skov.

Lästips: tre tips för att hantera en bipolär person.

Tips 2 för att hantera ett depressivt skov i bipolär sjukdom: var sjuk

Något som är svårare men minst lika viktigt för att hantera ett depressivt skov i bipolär sjukdom är att låta sig själv vara sjuk. Man blir inte frisk igenom genom att ignorera sjukdomen och fortsätta som vanligt, snarare kommer man bli ännu sjukare. Det här är faktiskt något jag är jättedålig på: jag vill kämpa på med jobb och andra åtaganden istället för att sjukskriva mig och försöka rida ut skovet. Men det är något man behöver göra, är man mitt i en bipolär depression så behöver kroppen och hjärnan tid att vila sig frisk igen. För mig fungerar det oftast bäst att jobba halvtid och vara sjukskriven på halvtid, då behåller jag mina rutiner och sociala kontakter samtidigt som jag får tid till återhämtning.

Lästips: en sömnrutin som gör att jag kan hantera min bipolära sjukdom

Tips 3 för att hantera ett depressivt skov i bipolär sjukdom: försök behålla dina rutiner

När man är mitt i en bipolär depression är det lätt att man låser in sig hemma, slutar duscha, lever i mjukiskläder och stänger av omvärlden helt. Det är okej då och då, men det är inget man blir frisk av. Snarare brukar det göra att depressionen förlängs. Så något som jag gör för att hantera ett depressivt skov i bipolär sjukdom är att försöka behålla så mycket av mina rutiner som möjligt. Till exempel att tvätta håret två gånger i veckan för om jag inte gör det kommer mitt smutsiga hår göra att jag inte tar mig ut utanför dörren. Och om jag inte gör det kommer isoleringen förvärra min ångest och paranoia och göra att min bipolära depression håller i sig längre. Jag försöker också ta mig iväg till jobbet eller i alla fall ut på en promenad för att se till att sociala interaktioner inte blir alldeles för jobbiga.

Lästips: tre saker jag gör varje dag för att hantera bipolär sjukdom

Total
0
Shares

Kampen mot ofrivillig barnlöshet del 9: IVF omgång två

Som jag berättade förra veckan så tog sig inte vårt första IVF-försök. Jag hade ställt in mig på…

Comments34

 1. Verkligen bra tips du delar med dig av. Har du något inlägg som handlar om vad anhöriga kan göra? Skulle gärna vilja veta mer om det! Kram

  1. Tack <3 Jag har skrivit lite grann om det, och nästa vecka kommer ett inlägg med tips om man har en bipolär vän.

   Här är tre tips om man har en bipolär partner: http://theresemolander.se/tre-tips-till-dig-som-har-en-bipolar-partner/

   Tre saker att tänka på om man har en bipolär kollega: http://theresemolander.se/bipolar-kollega/

   Tre tips för att hantera en bipolär person: http://theresemolander.se/tre-tips-for-att-hantera-en-bipolar-person/

 2. nej precis det är inget man bli frisk utav men ja man måste tillåta sej även att jag är dålig på det o swen är man nere i botten i ställe
  bra tips där kram

 3. Fördjupar mig just nu i min utbildning om bipolär sjukdom.
  TACK för att du delar med dig. Tack för att vi som lever utanför sjukdomen lättare förstår den.
  Jag har bläddrat igenom din blogg under flera dagar och avundas dig.
  såg även att ni blivit gravida. stort grattis och stort lycka till med allt som komma skall 🙂

  TACK igen <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like