Hur jag gör för att hantera ett depressivt skov i bipolär sjukdom

Hur jag gör för att hantera ett depressivt skov i bipolär sjukdom

Som jag berättade i torsdags mår jag inte helt bra just nu och har hamnat i ett depressivt skov i min bipolära sjukdom. Som ni vet så behövde jag trappa ut mina mediciner för att genomgå behandlingen för ofrivillig barnlöshet och har varit medicinfri sen i somras. Det har fungerat mycket bättre än jag väntat mig men så kom vintern med sitt mörker som normalt gör det extra jobbigt för mig. Och eftersom vi hållit på med behandlingen har vi inte kunnat åka utomlands för att få sol och D-vitamin som normalt hjälper mig att undvika årstidsbundna depressioner. Dessutom har det varit en tuff vinter både psykiskt och fysiskt så att jag åkte in i en depression var kanske inte så konstigt. Eftersom det är många andra med bipolär sjukdom, och deras anhöriga, som läser bloggen tänkte jag dela med mig av hur jag gör för att hantera ett depressivt skov i bipolär sjukdom.

Tips 1 för att hantera ett depressivt skov i bipolär sjukdom: justera medicinerna

A och O när man lever med bipolär sjukdom är att lära sig se tidiga tecken på skov och kontakta vården så att man kan få både stöd och justera i medicinerna. Samma dos fungerar inte hela tiden och man måste justera både när man är uppåt och nedåt. Så det första jag gör för att hantera ett depressivt skov i bipolär sjukdom är att kontakta vården när jag märker de första signalerna att ett skov är på gång. Då kan jag få lite tätare kontakt med antingen läkare eller samtalskontakt och hjälp med att justera medicinerna när det behövs. Rätt medicinering är så otroligt viktigt för att kunna leva med bipolär sjukdom och man behöver hjälp med att ändra den när man märker av sina skov.

Lästips: tre tips för att hantera en bipolär person.

Tips 2 för att hantera ett depressivt skov i bipolär sjukdom: var sjuk

Något som är svårare men minst lika viktigt för att hantera ett depressivt skov i bipolär sjukdom är att låta sig själv vara sjuk. Man blir inte frisk igenom genom att ignorera sjukdomen och fortsätta som vanligt, snarare kommer man bli ännu sjukare. Det här är faktiskt något jag är jättedålig på: jag vill kämpa på med jobb och andra åtaganden istället för att sjukskriva mig och försöka rida ut skovet. Men det är något man behöver göra, är man mitt i en bipolär depression så behöver kroppen och hjärnan tid att vila sig frisk igen. För mig fungerar det oftast bäst att jobba halvtid och vara sjukskriven på halvtid, då behåller jag mina rutiner och sociala kontakter samtidigt som jag får tid till återhämtning.

Lästips: en sömnrutin som gör att jag kan hantera min bipolära sjukdom

Tips 3 för att hantera ett depressivt skov i bipolär sjukdom: försök behålla dina rutiner

När man är mitt i en bipolär depression är det lätt att man låser in sig hemma, slutar duscha, lever i mjukiskläder och stänger av omvärlden helt. Det är okej då och då, men det är inget man blir frisk av. Snarare brukar det göra att depressionen förlängs. Så något som jag gör för att hantera ett depressivt skov i bipolär sjukdom är att försöka behålla så mycket av mina rutiner som möjligt. Till exempel att tvätta håret två gånger i veckan för om jag inte gör det kommer mitt smutsiga hår göra att jag inte tar mig ut utanför dörren. Och om jag inte gör det kommer isoleringen förvärra min ångest och paranoia och göra att min bipolära depression håller i sig längre. Jag försöker också ta mig iväg till jobbet eller i alla fall ut på en promenad för att se till att sociala interaktioner inte blir alldeles för jobbiga.

Lästips: tre saker jag gör varje dag för att hantera bipolär sjukdom

34 Kommentarer

  • therese
   Författare
   mars 12, 2019 / 9:02 e m

   Tack!

 1. mars 12, 2019 / 10:27 f m

  Väldigt bra tips du delar med dig av, kan verkligen vara hjälpande för många! Kram

  • therese
   Författare
   mars 12, 2019 / 9:02 e m

   Tack <3

 2. mars 12, 2019 / 11:09 f m

  Väldigt bra tips, tror många får hjälp av dem <3

  • therese
   Författare
   mars 12, 2019 / 9:02 e m

   Tack <3

 3. mars 12, 2019 / 11:33 f m

  Å 🙁 Men det är bra när man kan se sina egna tecken 🙂

  • therese
   Författare
   mars 12, 2019 / 9:02 e m

   Ja, då tar man sig ju ur det snabbare! 🙂

 4. mars 12, 2019 / 1:16 e m

  Så himla bra att du delar med dig av dina tips! <3 Kramis

  • therese
   Författare
   mars 12, 2019 / 9:02 e m

   Tack <3

  • therese
   Författare
   mars 12, 2019 / 9:02 e m

   Tack <3

 5. mars 12, 2019 / 5:09 e m

  Du är så himla grym som vågar öppna och dela med dig hjärtat!! Jag sa att du va GRYM va?? Kom ihåg det! KRAM <3

  • therese
   Författare
   mars 12, 2019 / 9:02 e m

   Tack <3

 6. mars 12, 2019 / 6:08 e m

  Fina tips!
  Kram till dig!

  • therese
   Författare
   mars 12, 2019 / 9:02 e m

   Tack <3

 7. mars 12, 2019 / 7:41 e m

  Verkligen bra tips du delar med dig av. Har du något inlägg som handlar om vad anhöriga kan göra? Skulle gärna vilja veta mer om det! Kram

 8. mars 12, 2019 / 7:58 e m

  Vad bra skrivet och många bra tips <3

  • therese
   Författare
   mars 12, 2019 / 9:05 e m

   Tack <3

 9. mars 12, 2019 / 8:27 e m

  Tycker det är bra tips du delar med dig av. Hoppas du tar dig ur ditt skov snart kram

  • therese
   Författare
   mars 12, 2019 / 9:05 e m

   Tack <3

 10. mars 12, 2019 / 8:44 e m

  Det är så härligt att du är så öppen, det hjälper många är jag åker på! 😍

  • therese
   Författare
   mars 12, 2019 / 9:05 e m

   Tack <3

 11. mars 12, 2019 / 9:36 e m

  Toppenbra tips! Ta hand om dig <3

  • therese
   Författare
   mars 13, 2019 / 8:40 e m

   Tack <3

 12. mars 12, 2019 / 10:01 e m

  nej precis det är inget man bli frisk utav men ja man måste tillåta sej även att jag är dålig på det o swen är man nere i botten i ställe
  bra tips där kram

  • therese
   Författare
   mars 13, 2019 / 8:40 e m

   Tack <3

 13. mars 12, 2019 / 11:19 e m

  Starkt av dig att dela med dig! Och så viktigt <3

  • therese
   Författare
   mars 13, 2019 / 8:41 e m

   Tack <3

 14. mars 26, 2019 / 3:48 e m

  Fördjupar mig just nu i min utbildning om bipolär sjukdom.
  TACK för att du delar med dig. Tack för att vi som lever utanför sjukdomen lättare förstår den.
  Jag har bläddrat igenom din blogg under flera dagar och avundas dig.
  såg även att ni blivit gravida. stort grattis och stort lycka till med allt som komma skall 🙂

  TACK igen <3

  • therese
   Författare
   mars 26, 2019 / 5:51 e m

   Åh, jättestort tack för en fin kommentar <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.