Kampen mot ofrivillig barnlöshet del 3 – viktnedgång, metformin och Donaferty

Woman in pink skirt at Karlavägen, Stockholm, Sweden
Total
0
Shares

Som jag har berättat förut är min högsta dröm att få bli mamma. Men det har tyvärr varit, och är, en lång kamp på grund av att jag har PCOS. Det är ett tillstånd med för många äggblåsor och för mycket testosteron som gör att jag inte har någon egen ägglossning. Och utan ägglossning kan man inte bli gravid på egen hand. För några dagar sen skrev jag om del ett i min kamp för att bli mamma, och vår kamp för att bli föräldrar: att få en PCOS-diagnos. Nu tänkte jag att det är tags för del tre i serien om kampen att bli mamma. Behandlingsstarten: att gå ned i vikt och att börja med metformin.

Övervikt minskar chansen till ägglossning

När jag fick diagnosen var vi inte säkra på att vi ville försöka få barn då, men vi visste att vi ville det i framtiden. Och även om man inte vill bli gravid är det viktigt att behandla PCOS för att lindra symptomen och förebygga följdsjukdomar. Jag var, och är fortfarande, överviktig. Inte mycket, men tillräckligt för att behöva gå ned i vikt. Övervikt kan nämligen skapa rubbningar i mensen och öka testosteronet i kroppen, så det första steget är alltid att försöka nå ett BMI under 25.

Eftersom PCOS kan göra det svårt att gå ned i vikt och de mediciner jag äter för min bipolära sjukdom gör det ännu svårare (man går upp massor av dem) så fick jag lite hjälp på traven. Läkarna skrev efter samråd med varandra ut Metformin till mig. Det är en diabetesmedicin som gör att kroppen lättare tar åt sig av energin i blodet och minskar insulinresistensen. För mig var det väldigt bra eftersom jag hade metabolt syndrom, ett förstadie till diabetes, på grund av mina mediciner. Metformin används dessutom som behandling både för metabolt syndrom och PCOS eftersom en bieffekt är att hormonbalansen i äggstockarna jämnas ut. För mig var det en bra behandling och jag har gått ned 16 kilo på ett år. Det hade jag aldrig klarat utan medicinerna, jag har försökt med allt men mina andra mediciner ställer helt enkelt till det för mycket.

Behandling med kosttillskottet Donaferty

Utöver metforminet fick jag även ett kosttillskott som heter Donaferty. Det är receptfritt och finns i hälsokostbutiker. Egentligen är det ett kosttillskott för dem som vill bli gravida och har fått rekommendation att ta tillskott med myo-inositol, D-chiro-inositol och folsyra. För det behöver man inte ha PCOS, men just det här kosttillskottet har också visat sig öka chansen till ägglossning hos personer med PCOS. Det är ett litet pulver som blandas ut i vatten och dricks två gånger per dag.

Jag läste mycket om det innan jag testade och det hade haft bra effekt på många med PCOS som lyckats bli gravida snabbt efter att ha börjat med Donaferty. På mig hade det tyvärr inte någon större verkan, och såhär ett år senare vet vi att det är för att mina äggstockar är svårstimulerade. Inte heller nästa steg i behandlingen, Letrozol, ger någon effekt på mig. Så Donaferty var liksom lönlöst. Men OM du nyligen fått en PCOS-diagnos och vill bli gravid är det definitivt värt att prova! De allra flesta har inte lika svårflörtade äggstockar som jag, och det är en betydligt mindre påfrestning att ta Donaferty än Letrozol.

Just Letrozol kommer jag skriva mer om i nästa inlägg i den här serien om kampen för att bli mamma. Jag lägger in en länk här när det är publicerat, tillsammans med de andra delarna i serien.

INLÄGG OM KAMPEN MOT OFRIVILLIG BARNLÖSHET

Kampen mot ofrivillig barnlöshet del 1: Min högsta dröm är att få bli mamma

Kampen mot ofrivillig barnlöshet del 2: PCOS-diagnos

Kampen mot ofrivillig barnlöshet del  3: viktnedgång, metformin och Donaferty

Kampen mot ofrivillig barnlöshet del 4: Letrozol

Kampen mot ofrivillig barnlöshet del 5: Behandling med Gonal-f

Kampen om ofrivillig barnlöshet del 6: Att komma igång med IVF

Kampen om ofrivillig barnlöshet del 7: IVF, stimulering och äggplock

Kampen mot ofrivillig barnlöshet del 8: IVF, insättning och ruvning

Total
0
Shares

Veckans planver v.46 2018

Och så var det helt plötsligt måndag och en ny vecka igen! Förra veckan blev helt okej till…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like