Recept: ingefärsshot med gurkmeja och apelsin

Total
0
Shares

Ett av mina absolut populäraste inlägg här på bloggen är ett recept på ingefärsshot med gurkmeja. Och det är kanske inte så konstigt, det är en riktigt boost för både immunförsvaret och hyn. Plus att man vaknar till lite extra på morgonen av syran från citronen och sötman från honungen, men det kanske det bara är jag som tycker. Men ska jag vara ärlig så blir det tråkigt med samma smak dag efter dag så jag har experimenterat fram ett nytt recept på ingefärsshot med gurkmeja och apelsin – och lite, lite kanel. Det är det första jag dricker på morgonen tillsammans med ett stort glas citronvatten och en kopp grönt thé, sen är jag återfukta och redo för dagen. Speciellt om jag samtidigt passar på att få i mig en antiinflammatorisk smoothie, den här smakar som milkshake trots att den är superbra för magen och immunförsvaret.

Fullproppat med antioxidanter och inflammationshämmande egenskaper

Att grönt te är fullt med antioxidanter och citronvatten kan göra underverk för både hyn och magen är ingen hemlighet. Inte heller att både ingefära och gurkmeja är riktiga superingredienser att ha i det mesta. I min nya ingefärsshot med gurkmeja och apelsin har jag som vanligt citronjuice och honung, som också de är superingredienser.

Alla de ingredienserna är fullproppade med antioxidanter, c-vitamin och antiinflammatoriska egenskaper som gör det lättare att hålla sig frisk. Ingefära ger dessutom en naturlig smärtlindring som hjälper till när man har muskelvärk efterträning. Det hjälper dessutom till att lindra mensvärk eller ryggvärk. Ingefära är dessutom bra för matsmältningen, förhindrar gasbildning och motverkar förstoppning. Om man som jag äter en vegetarisk kost med mycket bönor och fiberrika grönsaker blir man lätt lite gasig, och jag upplever att ingefäran verkligen hjälper. Jag har släktingar med IBS som också upplever sig hjälpta, men jag har inga vetenskapliga belägg för det.

Frukosttips: grapefruit smoothie bowl.

Curcumin är den riktiga superhjälten

Men den riktiga superhjälten i min ingefärsshot med gurkmeja är just gurkmejan. Det har jag skrivit om föruut och utöver att ha massvis med antioxidanter, c-vitamin och antiinflamatoriska egenskaper så innehåller gurkmeja massvis med curcumin. Det är ett superämne som bland annat verkar förebygga och motverka cancer. Men jag har i det för andra fördelar som gör min morgonshot med gurkmeja till en superdryck.

Curucmin verkar nämligen minskande på både blodsockernivå och kolesterol. Det förebygger en rad olika välfärdssjukdomar som dödar massvis med liv i västvärlden. Curcumin verkar dessutom vara en riktig superhjälte när det kommer till att förebygga diabetes typ 2, en sjukdom som drabbar 48 vuxna varje dag – bara i Sverige. Curcumin skyddar och förebygger mot diabetes genom att minska insulinresistensen och skydda betacellerna som producerar insulin.

En riktig superhjälte helt enkelt!

Kanel är också en superhjälte

I det här receptet på ingefärsshot med gurkmeja och apelsin har jag dessutom haft i lite kanel – en annan superhjälte som är proppfylld med antioxidanter. Dessutom smakar det så gott tillsammas med apelsin. Kanel är antiinflammatoriskt och ger honungen en liten boost i att hjälpa till att förebygga förkylningar.

Men precis som med curumin så är jag mest ute efter andra egenskaper som kanel har: att sänka blodsockernivåerna och öka insulinkänsligheten. Det förebygger som jag skrev ovan diabetes, som i sig är en av våra första folksjukdomar och dessutom ger upphov till många  följdsjukdomar. Vad få vet är att diabetes typ 2 går att förebygga i så många som hälften av fallen med så enkla medel som en balanserad kost och 30 minuters promenad om dagen. Den här ingefärsshoten med gurkmeja och apelsin ger en lite extra skjuts till det förebyggande arbetet.

Mellanmålstips: hemmagjorda ingefärsbounties.

Recept på ingefärsshot med gurkmeja och apelsin

Ingredienser:
 • 2 citroner
 • 1 stor apelsin
 • 200 g ingefära
 • 0,5 dl honung
 • 0,5 dl gurkmeja eller 50 g färsk gurkmeja
 • 1 msk kanel
 • Vatten
Gör så här:
 1. Juica citronen, apelsinen och ingefäran samt den färska gurkmejan, om du inte använder torkad, i en råsaftcentrifug. Tips: Spara resterna och gör sockerfria ingefärsbounties.
 2. Mät upp hur mycket juice det blev och räkna ut hur mycket vatten det behövs för att få till en liter färdig vätska.
 3. Värm vatten, honung, kanel och gurkmeja tills honungen löst sig.
 4. Blanda med juicen och häll upp i en flaska.
 5. Låt svalna och förvara i kylen. Den håller i ungefär en månad.
Total
0
Shares

Mina mål för september 2018

Jag vet inte riktigt vart tiden försvann – helt plötsligt är det september! Inte mig emot, jag älskar…

Comments10

  1. Prova att minska ingefäran lite också, är man inte van vid den så kan lite allt möjligt i kroppen bli irriterat av den.

 1. Ska utan tvekan göra en omgång med ingefärsshots till helgen. Så himla grymt att ha i kylen och boozta kroppen med varje dag. Speciellt nu med tanke på alla höstförkylningar som är påväg =) Kram <3

  1. 2. Mät upp hur mycket juice det blev och räkna ut hur mycket vatten det behövs för att få till en liter färdig vätska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like