Recept: havregrynsgröt som smakar äppelpaj

En skål med havregrynsgröt som smakar äppelpaj
Total
0
Shares

Idag firas grötens dag och jag tänkte dela med mig av ett recept på havregrynsgröt som smakar äppelpaj. Jag kan inte ta äran för det, det är min vän Alexandra som introducerat det för mig, även om jag har tweakat det lite. Hon brukade laga det till frukost åt oss när vi jobbade ihop. Sakta men säkert fick det mig att börja tycka om havregrynsgröt. Och det här receptet på havregrynsgröt som smakar äppelpaj är dessutom en riktig hjälte som är full med antioxidanter och ingredienser som hjälper till att förebygga diabetes.

Havregrynsgröt kan vara magens bästa vän

Det kan nämligen vara så att havregrynsgröt är magens bästa vän, och mycket av både immunförsvaret och kroppens möjlighet att förebygga diabetes sitter i magen. Huvudingrediensen, havregryn, är i sig en riktig superhjälte för kroppen. Havregryn är fulla med fibrer som gör tarmfloran glad och minskar risken för förstoppning (perfekt när man som mig äter mycket mediciner). Havregryn är också fulla av antioxidanter som boostar immunförsvaret och och andra ämnen som både sänker kolesterolet och blodsockret. Jag vet att jag tjatar ganska mycket om mat som sänker blodsockret, men diabetes typ 2 är en sjukdom som är hyfsat enkel att förebygga – och väldigt jobbig om man får den. Varje dag får 50 vuxna diabetes typ 2 bara i Sverige och mer än hälften av de fallen går att förebygga med en balanserad kost och 30 minuters fysisk aktivitet om dagen. Det behöver inte ens vara jobbigt: en promenad i långsamt tempo är mer än nog.

Frukosttips: antiinflammatorisk smoothie

Kanel är den riktiga hjälten

Men nog om diabetes nu, om ni läser min blogg börjar ni fatta att det är en dödlig sjukdom som skördar fem liv om dagen bara i Sverige. Den riktiga superhjälten i min havregrynsgröt som smakar äppelpaj är kanel. Det är en riktig underkrydda som ökar ämnesomsättningen, är full med antioxidanter, är antiinflammatorisk och antibakteriellt. Och så skyddar den mot diabetes typ 2 (ja – diabetes nu igen!) genom att sänka blodsockret och minska insulinresistensen så att kroppen får lättare att ta upp energin i maten. Dessutom bekämpar kanel dåligt kolesterol och högt blodtryck, vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Boosta immunförsvaret: ingefärsshot med gurkmeja

Bry dig om diabetes och hjärt- & kärlsjukdomar redan nu

”Men sluta tjata om diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, du är ju bara 28” kanske ni tänker nu. Men det är precis nu man ska se till att leva en hälsosam livsstil så att man slipper de problemen när man blir äldre. Tricket med att förebygga sjukdomar är att börja så tidigt som möjligt så att risken blir så liten som möjligt. Med det sagt, över till min havregrynsgröt som smakar äppelpaj.

Recept: havregrynsgröt som smakar äppelpaj

Ingredienser:

1 portion

 • 1 dl havregryn
 • 2 dl vatten
 • 1 krm vaniljpulver
 • 1 krm kardemumma
 • 1 tsk kanel
 • 1 msk blandade frön
 • 1 äpple

Gör så här:

 1. Gör gröten enligt instruktionerna på förpackningen.
 2. Riv under tiden äpplet på ett rivjärn.
 3. Blanda i kryddorna och äpplet i gröten.
 4. Njut!
Total
0
Shares

En heldag i pyjamas

Jag håller på att bli galen, febern är tillbaka och jag är helt utslagen. Den kommer och går…

Comments13

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like