Kampen mot ljuset

Kampen mot ljuset

Just nu är det lite kämpigt. Sommaren är äntligen här men med den kommer också en av de tuffaste perioderna för mig: de ljusa nätterna. Sömnen är en av de viktigaste sakerna för att hantera min bipolära sjukdom och när det är ljust dygnet runt har jag svårt att sova. Det beror delvis på att det är varmt och ljust, dels på att jag som så många andra med bipolär sjukdom har problem med mina cirkadiska klockgener.

Det är de generna som fungerar som vår inre klocka som styr dygnsrytmen och berättar när vi ska bli trötta. Min inre klocka går helt fel och förstår verkligen inte att ett dygn har 24 timmar. Så normalt är jag väldigt beroende av att det blir mörkt på kvällen för att kunna bli trött och så enkelt är det ju inte nu. Det hjälper inte riktigt med mörkläggningsgardiner heller eftersom sömnprocessen påbörjas flera timmar innan man går och lägger sig – och då är det lika ljust som mitt på dagen. Så att somna är svårt, trots mediciner och alla möjliga hjälpmedel. Och då märker jag direkt på mitt mående att jag är på väg mot ett skov. Förhoppningsvis kan jag få ordning på sömnen innan det bryter ut.

Dessutom blir det lite kaos i kroppen rent generellt när de cirkadiska klockgenerna är ur rytm eftersom de styr en massa andra kroppsfunktionern också, till exempel när man ska bli hungrig eller när tarmarna ska jobba. Så allt är lite rubbat just nu och det hjälper inte direkt till att vara höggravid. För mig innebär det att jag nog går på föräldraledighet eller sjukskriver mig en månad tidigare än beräknat. Och att vara ledig hela juli är kanske inte så fruktansvärt ändå, även om jag gärna hade mått så bra att jag orkade jobba.

29 Kommentarer

 1. juni 17, 2019 / 10:13 f m

  Usch vad jobbigt för dig och sömnen är verkligen viktig. <3 Kramis

  • therese
   Författare
   juni 30, 2019 / 4:14 e m

   Ja, men det blir förhoppningsvis bättre snart!

 2. juni 17, 2019 / 10:17 f m

  Oj! Hade verkligen ingen aning! Skickar alla kramar och all pepp jag kan för att allt ska gå så bra som möjligt! Heja dig vännen! STOR KRAM <3

  • therese
   Författare
   juni 30, 2019 / 4:14 e m

   Tack <3

 3. juni 17, 2019 / 11:59 f m

  Tycker det är fint att du är så öppen för jag är säker på att du kan hjälpa andra 🙂

  • therese
   Författare
   juni 30, 2019 / 4:14 e m

   Tack <3

 4. juni 17, 2019 / 2:21 e m

  Jag har ju växt upp med midnattssol så att sova i ljus har aldrig varit ett problem för mig, tack och lov! Tycker det är bra av dig att avstå från och jobba lite tidigare, ditt och bebisens mående är ju det viktigaste nu <3 Hoppas du får lite sömn!

  • therese
   Författare
   juni 30, 2019 / 4:14 e m

   Tack <3

 5. juni 17, 2019 / 3:50 e m

  Usch, det är ju inte direkt något man tänker så mycket på att vissa människor påverkas så otroligt mycket av de ljus nätterna!
  Bra att du delar med dig tycker jag! Jag kan tänka att det inte riktigt hjälper att “stänga in sig” med neddragna persienner ett par timmar innan man ska börja gå och lägga sig heller? Och man vill ju inte att det ska vara ett flera timmars projekt att gå och lägga sig!
  Jag hoppas du finner ett sätt att göra perioden lättare för dig! <3

  • therese
   Författare
   juni 30, 2019 / 4:14 e m

   Tack <3 Det hjälper rent ljusmässigt, men ställer till det med resten av livet!

 6. juni 17, 2019 / 5:42 e m

  kram till dig! jag har inget problem med att sova i ljus, inget problem att sova någonstans egentligen haha

  • therese
   Författare
   juni 30, 2019 / 4:15 e m

   <3

 7. juni 17, 2019 / 7:39 e m

  Visst verkligen inte om detta att det kunde vara så, men tycker det är väldigt “intressant” att läsa om och hoppas verkligen att det kommer gå någorlunda bra! <3

  • therese
   Författare
   juni 30, 2019 / 4:15 e m

   Tack <3

 8. juni 18, 2019 / 8:05 f m

  Åh så jobbigt med ljuset men hoppas det ändå går bra och du kan sova!! Kram

  • therese
   Författare
   juni 30, 2019 / 4:15 e m

   Tack <3

 9. juni 18, 2019 / 10:25 f m

  Jag känner igen mig i att ha svårt att sova. Jag behöver gå och lägga mig mellan 19-20 för att orka kliva upp vid 03. Och nu när det är ljust så har jag sååå svårt att lyckas bli sovtrött. Inser nu att det är enklare att kliva upp en mörk natt en att sova en ljus kväll! Stor kram till er! <3

  • therese
   Författare
   juni 30, 2019 / 4:15 e m

   Ja, det där med ljus kan vara knepigt om man jobbar udda tider!

 10. juni 18, 2019 / 2:56 e m

  Tråkigt att du lider av de ljusa nätterna, de som är så underbara egentligen! 🙌 men om jag ska komma med något positivt så vänder snart det iaf snart igen😉 vilket jag gruvar mig väldigt för😅 Jag hatat mörker haha… Men jag ska tänka på dig då😙

  • therese
   Författare
   juni 30, 2019 / 4:16 e m

   Haha, jag känner mig lika konstig varje år när jag ljublar över att det blir mörkare igen vid midsommar! Vintern är tyvärr ingen höjdare heller pga bristen på ljus – men det går i alla fall att sova då!

 11. juni 18, 2019 / 7:59 e m

  Tror det blir jobbigt för många av oss men förstår att det blir extra jobbigt för dig <3

  • therese
   Författare
   juni 30, 2019 / 4:16 e m

   Ja, en av nackdelarna med att vara sjuk!

 12. juni 19, 2019 / 6:25 f m

  Usch vad tufft. Hoppas du får ordning på sömnen snart! 😍

  • therese
   Författare
   juni 30, 2019 / 4:16 e m

   Tack <3

 13. juni 23, 2019 / 9:26 f m

  de är inte roligt med sömn problem de förstör en hel del :/

  • therese
   Författare
   juni 30, 2019 / 4:25 e m

   nej, det har verkligen en enorm inverkan på mitt sjukdomstillstånd =/

 14. juni 23, 2019 / 11:34 f m

  Förstår att du är inne i en väldigt tuff period just nu fina du! Tycker det är superbra att du skriver av dig om det här på bloggen, kan ibland vara ganska befriande, eller hur? Sommaren är underbar men visst hamnar man lite ur balans? Jag kan relatera till en del av det du skriver. Massa styrkekramar till dig vännen! <33

  • therese
   Författare
   juni 30, 2019 / 4:25 e m

   Tack <3

 15. Jojo
  juli 31, 2019 / 1:50 e m

  Tack för en fantastisk förhoppningsingivande blogg!!! <3
  Jag har nu läst alla dina inlägg i kampen för att bli mamma.
  Jag är själv i stadiet att jag knaprar Letrozol och tar Ovitriell injektioner sedan 7 månader tillbaka och lever ständig på hoppet och vi börjar funderar på privat IVF.

  Hoppas allt löper på bra med din graviditet o att du snart eller kanske redan nu har din lilla tös hos dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.