Bipolär och svårt med relationer – varför då?

Bipolär och svårt med relationer – varför då?

Som jag har berättar förut så får jag många frågor om bipolära personer och relationer och en som dyker upp om och om igen är om alla som är bipolär har svårt med relationer. Självklart är det inte så, men för många som har en psykisk sjukdom så kan relationer vara knepigt. Antingen är det svårt med relationer hela tiden, eller när man har sina skov. Här är två anledningar till att det är vanligt att vara bipolär och ha svårt med relationer.

Bipolär och svårt med relationer: depressioner isolerar

För att vara helt ärlig: både depressioner och manier ställer till det och gör det svårt för någon som är bipolär att ha bra och hälsosamma relationer. Jag upplever att depressionerna är värst: om jag ser till mig blir jag lätt isolerad och har väldigt lite energi. När det är en kamp att orka ta sig upp ur sängen för att gå på toaletten, och man till och med överväger att kissa på sig och skjuta på problemet genom att rulla över på andra sidan sängen, då är det helt omöjligt att ta sig ut och träffa vänner. För de flesta som är bipolär och har svårt med relationer verkar depressionerna vara när man tappar vänner – för att man inte orkar kommunicera och umgås. De flesta vill ha tät kontakt med sina vänner och i en depression kan det vara nästintill omöjligt.

Lästips: tre tips till dig som har en bipolär partner.

Du som är vän eller närstående till en bipolär person kan säkert förstå det, men ändå vilja visa att du fortfarande finns där. Jag och mina vänner har ett knep som vi använder där de smsar mig ”status” på morgonen och jag svarar på en skala mellan 1-10 hur jag mår. Mår jag bra skriver jag lite mer, och mår jag dåligt skriver jag mindre. De brukar svara hur de mår och skicka roliga gif:s för att muntra upp mig när det behövs. En tilläggsregel vi har är att om jag svarar 5 eller lägre en vecka i rad så frågar de om jag behöver något eller vill ha hjälp att komma till läkaren. På så sätt slår vi tre flugor i en smäll: vi håller relationen igång, de får reda på hur jag mår och jag har ett säkerhetssystem som kickar in när jag mår riktigt dåligt.

Lästips: så hanterar du en bipolär person.

Bipolär och svårt med relationer: impulskontrollen försvinner vid manier

Men det är inte bara depressioner som ställer till det, manier och hypomanier ställer också till det och gör att det kan vara svårt med relationer om man är bipolär. Något som jag stöter på i min vardag är att jag har en högre energinivå än mina vänner, vilket gör att det kan vara påfrestande att umgås en längre period. Jag behöver helt enkelt inte samma tid för återhämtning som andra vilket ställer till det särskilt mycket på semestrar. Men under manier blir det extra illa, både med energinivå men framför allt eftersom man tappar impulskontroll och konsekvenstänk i manier. Det betyder i korthet att man inte kan kontrollera sina handlingar och kanske gör elaka eller ogenomtänkta saker som man inte skulle göra annars. Jag har varit ganska försonad från det och som mest (även om det också är hemskt och onödigt) sagt något som sårar, men det finns gott om berättelser om bipolära personer som flörtar med sina vänners partners eller kankse går längre än så. Och ännu fler om bipolära personer som är otrogna – vilket definitivt försvårar en relation.

Lästips: tre saker att tänka på om du har en bipolär kollega.

Som anhörig eller vän kan det här vara svårt att hantera, speciellt emotionellt. Att veta att någon beter sig som den gör för att hen är sjuk gör det tyvärr inte enklare att leva med. Och tyvärr har jag inga bra och enkla tips förutom de jag redan har skrivit om: låt inte sjukdomen bli en ursäkt även om den är en förklaring, och låt vården ta hand om det sjuka. Jag skulle säga att det är lättare att behandla en depression hemma så länge personen inte har självskadetankar, men vid en mani behöver man vård vid sjukhus eller av läkare. Och för att förtydliga: det är skillnad på en mani och en hypomani, den senare är lättare och kan väntas ut hemma. Men det kan vara bra att spärra sitt klarnakonto, ge kreditkorten till någon annan och låta bli alkoholen 😊

Lästips: tre saker jag gör varje dag för att hantera min bipolära sjukdom.

3 Kommentarer

  1. Sofie
    juli 25, 2018 / 8:12 f m

    Hej! Kan inte du förklara lite mer vad som kan hända under en mani, eller vad som har hänt dig? Liksom hur blir du under ett maniskt tillstånd?

  2. augusti 8, 2018 / 1:22 e m

    Vilket superbra inlägg! Är själv bipolär och känner igen mig i det mesta som du skriver om. Tack för att du sprider bra kunskap om psykisk ohälsa:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.