Tre tips för att kunna vara biplolär och jobba heltid

Total
0
Shares

Något som verkar förvåna många är att man kan vara bipolär och jobba heltid. Eller snarare att man kan vara bipolär och jobba över huvud taget. När jag berättar om min sjukdom så får jag ofta höra ”men du ser ju så normal ut!” eller ”men, du jobbar ju”. Det är så sorgligt att det ska vara så, att folk i allmänheten har en så felaktig bild av psykiskt sjuka. Jag säger det så väldigt ofta men kommer nog behöva upprepa det igen: det är inte konstigare att vara psykiskt sjuk än att vara fysiskt sjuk. Och precis som för någon som är fysiskt sjuk eller har en fysisk funktionsvariation går det utmärkt att vara bipolär och jobba heltid. Men man behöver kanske tänka på ett par saker.

1. Acceptera att du har en funktionsvariation

Något jag tror att man ofta glömmer när man lever med en dold funktionsvariaton som bipolär sjukdom är att den påverkar hela livet mycket mer än man tror. För att det ska fungera att vara bipolär och jobba heltid måste man acceptera sin funktionsvariation och det den innebär. För mig, som behöver extremt fasta rutiner för att vara stabil i mitt mående, så innebär det att jag inte kan jobba skift. Jag klarar helt enkelt inte av så stora rubbningar i min dygnsrytm. Jag har också svårt att må bra om jag har ett jobb där jag konstant träffar och pratar med andra människor. Vård- och serviceyrken är helt enkelt inget som är bra för min sjukdom. Men om jag accepterar det och väljer yrken som passar min funktionsvariation så går det utmärkt att vara bipolär och jobba heltid. Och det är ju egentligen inte konstigare än att någon som sitter i rullstol skulle ha svårt att jobba som cykelbud eller flytthjälp.

Lästips: tre sätt som bipolär sjukdom är en tillgång på jobbet.

2. Var beredd på att det behövs anpassningar

En annan sak som är viktig för att det ska gå bra att vara beredd och jobba heltid är att vara beredd på att det kommer behövas anpassningar. Precis som någon som har en fysisk funktionsvariation kan behöva en rullstolsramp eller hiss så behöver jag möjlighet att kunna gå undan eller jobba hemifrån i vissa perioder. Det är helt enkelt förutsättningar som behövs för att jag ska kunna göra mitt jobb. Och om det inte görs anpassningar för att jag ska kunna fungera normalt så kommer det helt enkelt inte gå att vara bipolär och jobba heltid. Hur stora de anpassningarna är varierar såklart från person till person – för mig räcker det oftast med ett par noice cancelling hörlurar och att inte lägga möten innan klockan 10:00 så att jag kan få sova lite längre om jag har haft en jobbig natt. Och vet ni? De flesta reagerar inte ens på om det inte går att lägga ett möte direkt på morgonen, de förutsätter bara att man har andra möten eller ska lämna barn på förskolan.

Lästips: tre saker jag gör varje dag för att hantera bipolär sjukdom.

3. Var öppen mot dina kollegor och din chef

Det tredje och kanske absolut viktigaste för att det ska gå bra att vara bipolär och jobba heltid är att vara öppen mot sina kollegor och sin chef. Just eftersom det behövs anpassningar eller bara lite extra stöd ibland så måste man berätta att man har en funktionsvariation och hur man mår. Ens kollegor ser om man sitter i rullstol och hjälper till att hålla upp dörren, och arbetsgivaren förstår att det behövs en tillgänglighetsanpassad lokal. Men eftersom bipolär sjukdom är en dold funktionsvariation kan de inte se det på dig utan du måste berätta. Troligtvis måste du också berätta exakt vad du behöver, kunskapen om just bipolär sjukdom är ganska låg. Men så länge du är öppen mot din arbetsgivare och dina kollegor brukar det gå superbra att vara bipolär och jobba heltid.

Lästips. tre saker att tänka på om du har en bipolär kollega.

Total
0
Shares

Det är i alla fall någon som är nöjd idag

Jag vaknade upp med feber, snuva och ont i halsen imorse och är inte alls glad idag. Jag…

Comments11

  1. Intressant att läsa. Vad har du för typ av jobb. Jag funderar själv en hel del kring just biten att ständigt träffa en massa människor, men det gör man ju i de första yrken ändå tänker jag.

    1. Jag är frilansande content strateg, så det är ju i alla fall inte nya människor hela tiden utan mest kollegor och stadigvarande kunder.

    1. Som med det mesta i livet så måste man hitta något som passar en själv, jag jobbar som projektledare och kommunikationsstrateg, det fungerar för mig.

  2. Jätte intressant och se att andra inte heller passar i service och vård arbeten. Jag har provat det mesta och är just nu inom industrin, på samma arbete som min man som stöttar mig. Problemet är att stressnivån där och de drastiga förändringarna har gjort att mina episoder har utlösts, så jag kommer nog behöva byta jobb igen, pga en chef som vägrar ha förståelse för min psykiska sjukdom

  3. Tyvärr fungerar det inte att vara öppen för sina kollegor eller chef om du inte har jobbat där väldigt länge så det är svårt att sparka dig. Min erfarenhet är att man blir extremt hårt dömd som bipolär särskilt på en arbetsplats där chefen är rädd för sjukskrivningar och minskad produktivitet (även om det inte behöver vara så finns rädslan) Min erfarenhet av kollegor och folk i allmänhet som får veta undviker än som pesten efteråt. Det är modigt att vara öppen och jag beundrar de som är det. Var bara medveten om att det inte kommer bli tal om några anpassningar utan att du krigar för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like