Tre tips för att kunna fortsätta jobba när du mår psykiskt dålig

Woman working in bed

Som jag skrev igår så har den senaste tiden varit hemsk för mig. Jag har både mått dåligt i min bipolära sjukdom och fysiskt dåligt av anledningar som jag inte riktigt är beredd att dela med mig av än. Så för mig har fokus legat på att klara av vardagen och jobbet. Eftersom jag då och då mår så psykiskt dåligt att det är svårt att jobba så har jag ett par knep för att få det att fungera ändå. Här är mina tre tips för att kunna fortsätta jobba när du mår psykiskt dåligt.

1. Acceptera att du är sjuk – och se till att din chef förstår det

Det känns som att jag tjatar och tjatar om det här, men det viktigaste för att få livet med psykisk ohälsa att fungera är faktiskt att acceptera att man är sjuk. Det är inte bara att skärpa till sig och gå upp ur sängen: en psykisk sjukdom är lika mycket en sjukdom som en fysisk sjukdom. Jag är glad att många, men långt ifrån alla, arbetsgivare börjar förstå det och tycker att en psykisk sjukdag är lika okej som en fysisk sjukdag.

Lästips: tre saker jag gör varje dag för att hantera min bipolära sjukdom.

2. Var ärlig om vad du behöver ha hjälp med

När man är sjuk kan man ofta fortsätta jobba om man kan byta arbetsuppgifter eller få stöd. Saker som jag klarar hur enkelt som helst när jag är frisk kan vara helt omöjliga när jag är sjuk. Genom att vara ärlig mot mig själv, min chef och mina kollegor om vad jag behöver ha hjälp med så flyter jobbet på bättre. Jag kanske inte kan göra allt jag brukar eller lika fort, men jag kan åtminstone göra något.

Lästips: tre tips till dig som har en bipolär kollega.

3. Se om du kan jobba hemifrån

När jag mår dåligt är det ofta lika omöjligt för mig att ta mig upp ur sängen som om jag skulle ha 40 graders feber. Med skillnaden att jag ofta är så pass med i huvudet att jag skulle kunna jobba en del hemifrån. Genom att ha den dialogen med min chef och mina kollegor kan jag jobba även om jag skulle behöva vara hemma. Och idag går de flesta möten att ta via telefon eller Skype – så jag behöver inte missa något viktigt.

Lästips: en psykisk sjukdag är lika okej som en fysisk sjukdag.

1 kommentar

  1. maj 29, 2018 / 1:28 e m

    Men så bra tips!! Tror verkligen att det är så himla många som behöver läsa dom <33

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.