Tre tips för att få en fungerande kärleksrelation när man är bipolär

Tre tips för att få en fungerande kärleksrelation när man är bipolär

Jag har skrivit det förut men skriver det igen: bipolär sjukdom är en av de mest handikappande sjukdomarna i världen. Det är en sjukdom som inte bara drabbar en själv utan alla runtom en. Och ställer stora krav på att de man omger sig med både förstår att man är sjuk och accepterar hur det påverkar livet. Allra störst påfrestning blir bipolär sjukdom på ens partner, den man väljer att dela sitt liv med. Och ganska ofta får jag mail från personer med bipolär sjukdom som är förkrossade för att deras partner inte förstår dem eller att något inte fungerar. Alla relationer är olika och inget fungerar för alla, men jag har tre tips för att få en fungerande kärleksrelation när man är bipolär.

Tips för att få en fungerande kärleksrelation när man är bipolär 1: välj en partner som förstår att du är sjuk

Man väljer inte vem man blir kär i, men man väljer vem man inleder en relation med. Det är tuffa ord, men du väljer alltid själv om du agerar på dina känslor och inleder eller fortsätter en relation. Om man lever med bipolär sjukdom så måste man själv acceptera att man är allvarligt sjuk och att det påverkar ens liv. Ett ställe där den verkligen påverkar är i ens kärleksliv. Det är helt omöjligt att ha en fungerande relation om ens partner inte förstår att man är sjuk. Det kommer skapa pressade situationer där ni båda mår dåligt när hen inte förstår att det inte bara är att rycka upp sig när man mår dåligt, eller andra gånger när sjukdomen påverkar. Så mitt första och viktigaste tips för att få en fungerande kärleksrelation när man är bipolär är att, för sin egen och hens skull, bara välja att inleda eller fortsätta en relation om den andra parten förstår och accepterar att man är allvarligt sjuk.

Lästips: tre tips till dig som har en bipolär partner.

Tips för att få en fungerade kärleksrelation när man är bipolär 2: var ärlig och prata med din partner

Bipolär sjukdom påverkar hela livet och för mig blir det extra tydligt när jag lever i en relation. Om jag är singel är det ingen som känner sig oönskad när jag bara behöver vara själv i flera veckor i en depression. Och ingen som påverkas av att jag inte kan hålla ordning hemma eller inte kan gå upp ur sängen. Ingen som missar delar av det sociala livet när jag behöver ställa in middagar och fester i sista minuten. För allt som påverkar ens eget liv påverkar ju ens partner också, och om man inte pratar med varandra känner sig hen lätt utanför eller hjälplös. Den som älskar en vill ju hjälpa en när man mår dåligt. Så mitt andra tips för att få en fungerande kärleksrelation när man är bipolär är att vara ärlig och prata med sin partner. Berätta hur du mår, om hen kan hjälpa på något sätt – och när hen inte kan det: säg det. Säg att det finns inget hen kan göra just nu förutom att bara vara där.

Lästips: tre sake jag gör varje dag för att hantera bipolär sjukdom.

Tips för att få en fungerade kärleksrelation när man är bipolär 3: uppmuntra din partner att hitta stöd

Att vara anhörig till någon som är allvarligt sjuk kan vara väldigt ensam. Många har ingen de kan prata med som verkligen förstår, för i ärlighetens namn kan de allra flesta inte tänka sig att leva med någon som är allvarligt sjuk. Och speciellt inte med någon som är psykiskt sjuk. Jag får ofta mail från anhöriga som är förkrossade för att deras vänner bara säger till dem att lämna sin partner när de försöker prata ut. Mitt tips till dem är samma som mitt sista tips för att få en fungerande kärleksrelation när man är bipolär: hjälp din partner att hitta stöd hos andra i samma situation. Både vården och olika föreningar, till exempel Balans, har stödgrupper för anhöriga till personer med bipolär sjukdom. Där kan din partner prata ut hos andra i samma situation och få ett stöd som du och hens vanliga vänner inte kan ge.

Lästips: att leva med bipolär sjukdom.

10 Kommentarer

 1. september 13, 2018 / 9:42 f m

  Intressant läsning och jättebra att du delar med dig! Kramis

  • therese
   Författare
   september 13, 2018 / 4:28 e m

   Tack Netti <3

  • therese
   Författare
   september 13, 2018 / 4:28 e m

   Tack!

 2. september 13, 2018 / 11:29 f m

  Väldigt intressant och bra inlägg! Så kul att läsa om när man inte är så insatt kring sjukdomen <3

  • therese
   Författare
   september 13, 2018 / 4:28 e m

   Tack Emma <3

 3. september 13, 2018 / 2:13 e m

  Vilket grymt bra inlägg, kärlek till dig!! Kram

  • therese
   Författare
   september 13, 2018 / 4:29 e m

   Stort tack Elin!

  • therese
   Författare
   september 13, 2018 / 8:55 e m

   Tack <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.