En psykisk sjukdag är lika okej som en fysisk sjukdag

En psykisk sjukdag är lika okej som en fysisk sjukdag

Många tycker fortfarande att det är konstigt att vara psykiskt sjuk än att vara fysisk sjuk. Det bidrar till många fördomar och tabun som får bieffekter och ger ringar på vattnet. En bieffekt är att många tänker att en psykisk sjukdag inte är lika okej eller berättigad som en fysisk sjukdag. Man tror helt enkelt att man måste bita ihop och gå till jobbet eftersom det bara är psykiskt, oavsett om man lever med en psykisk sjukdom eller annan psykisk ohälsa.

Psykisk ohälsa är lika riktigt som fysisk ohälsa

Det gör mig otroligt arg eftersom psykisk ohälsa är lika riktig och legitim som fysisk ohälsa. Och inte bara det: psykisk ohälsa är, enligt Folkhälsomyndigheten, vårt största folkhälsoproblem och den enskilt största anledningen till sjukskrivningar. Med skillnad att för de flesta som är sjukskrivna för psykisk ohälsa så har det redan gått för långt. Man har redan gått in i väggen och fått utmattningssyndrom, fått så allvarlig panikångest att man inte kan jobba eller stressyndrom som gör minsta lilla uppgift omöjlig.

Lästips: tre saker jag gör varje dag för att hantera bipolär sjukdom.

Man måste ta sin psykiska sjukdag i tid

Jag tror att en stor anledning till att man inte sjukskriver sig för psykisk ohälsa förrän det har gått så långt är att det inte är lika okej att ta en psykisk sjukdag som en fysisk sjukdag. Om man har feber eller är tokförkyld är det en självklarhet att stanna hemma från jobbet för att bli frisk. Om man däremot är stressad eller har ångest ska man bita ihop och gå till jobbet så att det inte drabbar kollegorna.

Nu säger jag absolut inte att man ska stanna hemma varje gång det är stressigt eller jobbigt på jobbet, men om stressen eller ångesten är av sjukdomsslag bör man vara hemma. Om man får till avkopplingen och återhämtningen innan ett stressymptom eller utmattningssyndrom utvecklas så kommer man inte behöva vara hemma lika länge och bli lika allvarligt sjuk senare.

Lästips: tre tips till dig som har en bipolär kollega.

Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar

Men för att vi ska komma så långt att en psykisk sjukdag är lika okej som en fysisk sjukdag måste arbetsgivarna börja ta sitt ansvar. Det första steget är så enkelt som att kommunicera ut till alla medarbetare att en psykisk sjukdag är lika okej som en fysisk sjukdag.

Nästa steg är att leva upp till det och låta medarbetare ta sina psykiska sjukdagar samt att skapa en arbetsmiljö som minimerar psykisk ohälsa. På samma sätt som de flesta arbetsplatser har handsprit på toaletterna och karensdagar för att komma till jobbet efter magsjuka behöver arbetsmarknadens parter hitta lösningar på hur arbetsgivare kan arbeta för att minska risken för psykisk ohälsa.

Lästips: tre sätt som bipolär sjukdom är en tillgång på jobbet.

3 Kommentarer

  1. Jeanette
    april 10, 2018 / 6:37 e m

    Hej!

    Detta är bland det bästa jag läst på länge, tack för det.
    Kram

    • therese
      Författare
      april 11, 2018 / 9:12 f m

      Tack Jeanette – vad otroligt roligt att höra!

  2. Jenny
    maj 9, 2018 / 7:10 f m

    Mycket bra skrivet! Tydligt, koncist och upplysande. En mycket viktigt synpunkt som borde föras fram mer för ett stabilare samhälle. Jag delar. 💚

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.