En bra eftermiddag på psykiatrin

Total
0
Shares

Igår blev verkligen en bra dag trots mitt depressiva skov och all ångest jag har just nu. Som jag berättade så träffar jag min samtalskontakt på psykatrin lite oftare just nu för att jag behöver mer stöd än vanligt. Och som vanligt gick jag därifrån och mådde mycket bättre än jag gjorde innan. Ibland har jag dåligt samvete när jag är där för att vi pratar om så mycket annat än strikt sjukdomsrelaterade saker men den känslan släpper mer och mer. Jag vet ju att jag inte kan skilja på min bipolära sjukdom och vad som händer i mitt liv, de påverkar varandra, men ibland är det svårt att acceptera det.

Och igår pratade vi en del om just de känslorna: att det inte känns som att jag har rätt att använda en samtalskontakt för att prata om allt som händer i mitt liv. Att det känns som att jag borde använda tiden till att prata om sjukdomen. Och det gör jag, också, men framför allt finns ju tiden till för att jag ska få hjälp att hantera min sjukdom. Och där kommer resten av livet in: genom att få ventilera sånt som händer i mitt liv får jag hjälp att hantera saker som triggar både ångest, stress och rena skov. Så jag använder ju tiden precis rätt, jag pratar om det som ger mig negativa påslag just då och får hjälp att hantera det. Oftast räcker det att bara säga saker högt, min samtalskontakt behöver inte säga något tillbaka.

Jag är så otroligt tacksam för att jag har den möjligheten och har en samtalskontakt att gå till, det är inte alla med min sjukdom som får de resurserna. Och ska jag vara ärlig har jag krigat rätt hårt för att få en samtalskontakt. Det är så dumt att det ska vara så för bipolär sjukdom är inget som man hanterar med bara mediciner, man måste göra så mycket mer, och det behöver man stöd i. Allt från att acceptera att man är kroniskt sjuk till vilka livsstilsförändringar man behöver göra för att hålla sig stabil. Alla med samma sjukdom borde verkligen få samtalsstöd men tyvärr räcker inte resurserna till, vilket i långa loppet leder till att många är sjukskrivna eller sjukpensionerade och istället kostar samhället mycket mer än vad den där samtalskontakten hade gjort. För att inte tala om hur sämre deras livskvalitet blir. Men tyvärr kommer ekonomi före människovärde i många politiska beslut och det gör så ont, speciellt när man ser de människor som kommer i kläm. Och det gäller oavsett om man röstar blått eller rött.

Total
0
Shares

Vi är gravida!

Ni anar inte hur länge jag har längtat efter att få berätta det här för er: om allt…

Comments43

  1. Alltså dina inlägg är så bra för det är verkligen ärlighet du delar med dig av. Sedan är det så starkt av dig att dela med dig av sådana saker som kan vara lite känsligare för andra. Jag tror det hjälper många att veta att man faktiskt inte är ensam!! Kram <3

  2. Glad för din skull att du har en samtalskontakt och att den hjälper dig när du behöver det! Önskar verkligen att alla kunde få samma möjlighet! Kram

  3. Så skönt att du får samtal fler än en gång i veckan, jag tror verkligen det är mer hjälpsamt att få prata av sig mer än en gång. Tycker dock det är så tråkigt att man ska behöva kriga så för att få tid! Alla styrkekramar till dig <3

  4. att ha någon att samtala med är så himla viktigt och jag tror det är viktigt att det inte handlar om sjukdomen utan om dig som person och då är ditt liv viktigt, att ge dig själv kärlek och fockus vad kan vara viktigare. Heja dig. <3

  5. Det är så lätt man hamnar i de tankarna att man inte har rätt och vara där. fast man om någon har rätt och vara där och skönt du kan få träffa din samtalskontakt extra mycket nu när du är i ett skov.

    1. Ja, man tänker att det alltid finns någon som har det värre. Är glad att jag får hjälp att bearbeta de tankarna också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like