Så blir du mer framgångsrik genom att sikta på tillräckligt bra istället för perfekt

Så blir du mer framgångsrik genom att sikta på tillräckligt bra istället för perfekt

Vi har alla läst om, och säkert känt av, pressen att jobba stenhårt för att leverera perfekta resultat. Att det alltid går att göra allt lite snabbare, lite bättre och lite mer perfekt. Lagt in den där extra timmen på kvällen och kanske jobbat lite på helgen. Filat, förfinat och förargats över att aldrig få tillräckligt med uppskattning för allt extra jobb man lagt ned för att på något perfekt. Och känt hur den där berömda väggen kommer närmre och närmre.

Det moderna samhället är inte gjort för att vara perfekt

Utmattningssyndrom blir allt vanligare, särskilt hos unga kvinnor. Och det är inte konstigt när vi hela tiden jagar perfektion. Vi lär oss det från barnsben: det bästa är att få alla rätt – det perfekta resultatet – på proven i skolan och ju närmre vi kommer desto bättre är vi. Som vuxna jagar vi det perfekta resultatet på jobbet, det perfekta Instagramflödet, det perfekta förhållandet, den perfekta kroppen. Allt ska vara perfekt. Men det går inte.

En gång i tiden, när majoriteten av oss jobbade med att producera fysiska saker, var perfektion lättare att uppnå. Det fanns ett perfekt sätt att plöja en åker och ett perfekt sätt att utvinna metall. Men idag är det inte så. De flesta av oss jobbar med kunskapsarbete och det går alltid att göra ett bokslut snabbare, stanna kvar längre hos patienterna, skriva en bättre marknadsplan eller vara trevligare mot kunderna. Om perfekt är ribban går den aldrig att nå.

Lästips: så formulerar du mål som gör att du når dina drömmar.

Tillräckligt bra är just tillräckligt bra

Om man inte kan nå de perfekta resultaten för att det är omöjligt måste man istället hitta en annan ribba att försöka nå – eller hoppa en bit över. Om du vill bli framgångsrik gäller det att hitta ribban som är tillräckligt bra. Och att förstå att tillräckligt bra är just tillräckligt bra. Läs den meningen igen: tillräckligt bra är just precis tillräckligt bra. Det är inte perfekt, men det är tillräckligt bra för att leverera de resultaten som behövs.

Det finns alltså ingen mening med att bränna ut sig i jakten på perfekta resultat om man kan fokusera på att leverera tillräckligt bra. Alla är nöjda med resultatet, du mår bättre och har tid över till att göra mer och leverera mer. Good enough är en win-win-situation för alla.

Lästips: mina rutiner för att koppla bort när jag är ledig.

Identifiera förväntningarna och sikta på att överträffa dem

Men för att det ska gå att leverera tillräckligt bra, och inte sikta på perfekt för att säkra upp, måste man identifiera vad tillräckligt bra är. I min yrkesroll om projektledare handlar det om att förankraförväntningar med kunden: vad är det de vill ha ut av projektet och är det rimligt att få det med de resurser vi har att tillgå (tid och pengar). Samma tänk går att applicera i alla branscher: gå igenom förväntningarna med den du ska leverera resultatet till. Oavsett om det är en chef eller en kund.

När man har identifierat förväntningarna går det att sikta mot dem som de är eller för att vara ännu tydligare mot sig själv: skriva om förväntningarna till mål. Det går utmärkt att använda modellen som jag använder för att göra om mina drömmar till mål: den är egentligen gjord för målstyrning på jobbet. När du vet vad som är tillräckligt bra, det vill säga vilka förväntningarna och målen är, så kan du sikta på att överleverera och överträffa dem lite. Jag brukar visualisera att jag är en höjdhoppare: om jag vet att ribban ligger på 160 cm försöker jag hoppa 165 cm. Då vet jag att jag kommer över och har lite extra utrymme, som både gör att jag känner mig säker och imponerar på andra. Alla som ser det vet att jag kan hoppa lite, lite till och känner sig säkra på att jag kommer klara högre mål.

Lästips: så skriver du en att-göra-lista som gör dig mer produktiv.

När du visar att du levererar får du mer ansvar och klättrar högre

För det är just leveranssäkerhet som i slutändan kommer att göra dig framgångsrik. Genom att förankra förväntningar och kontinuerligt nå upp till, eller överträffa dem lite, visar du att du går att lita på. Och att du alltid levererar lite, lite extra. Men genom att lägga ribban och förväntningarna på ett realistiskt tillräckligt bra så gör du det utan att bränna ut dig och utan att det någonsin blir för stressigt och pressat att lyckas.

Du lägger alltså grunden både för att bli framgångsrik, stressfri och hälsosam och good enough är ditt mål.

6 Kommentarer

  1. maj 13, 2018 / 10:31 f m

    Så himla viktigt!! Och verkligen SÅ himla bra skrivet <33

    • therese
      Författare
      maj 13, 2018 / 11:13 f m

      Tack <3

    • therese
      Författare
      maj 13, 2018 / 11:13 f m

      En viktigt och bra lärdom!

  2. maj 13, 2018 / 8:25 e m

    Ett så viktigt ämne och SÅ himla bra inlägg du skrivit Therese! TACK!

    Jag är en av alla dessa som lever/levde för perfektionism och har alltid varit så. Har alltid ställt orimligt höga krav och mål på mig själv, vilket många gånger har lönat sig. Men är man inte försiktig (som jag) så kommer det en dag när det längre inte lönar sig utan istället får man betala ett pris av att gå in i den där väggen.

    Perfektionismen har funnits i allt jag gjort, inte bara i skolan eller på jobbet, utan även i hemmet. Efter jag blev sjukskriven för depression blev det ännu värre och jag spenderade ofantligt mycket tid åt att se till att mitt hem var perfekt. Det var till och med så illa att jag var tvungen att “rätta till” toalettpappret så att det hängde på “rätt” längd, som att jag bor på något jäkla hotell!?!

    Då jag är medveten om mitt sjuka beteende och lider av det har jag nu börjat att verkligen anstränga mig för att låta något vara “fel”. T.ex. om en galge hänger åt fel håll kan jag rätta till den, men sen får jag gå tillbaka och hänga den fel igen bara för att få in vanan med att det är OKEJ att det inte är perfekt. Det tar verkligen emot för mig men det blir lite lättare för varje gång jag utmanar mig själv.

    Nästan lite komiskt att det i ett land som Sverige där vi faktiskt har ordet LAGOM (som inte existerar i andra språk) så har vi ändå inte fattat att lagom är LAGOM, lagom som många gånger är bättre än “perfekt”. Kram ♡

    • therese
      Författare
      maj 15, 2018 / 11:49 f m

      Tack Maja! Låter som att du kommit långt ändå, i och med att du är medveten om ditt beteende <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.