Recept: kantarellrisotto med Västerbottenost

Recept: kantarellrisotto med Västerbottenost

Idag är det svampens dag och här hemma firar vi med kantarellrisotto. Tyvärr är det köpt svamp, lillebror och jag var ute och letade i flera timmar igår men hittade inga kantareller. Men min kantarellrisotto blev lika god ändå!

Jag älskar risotto och tycker att det är perfekt vardagsmat. Det är enkelt att göra och blir bra matlådor. När det kommer till att laga risotto finns det tre läger: de som rör som galningar hela tiden, de som inte rör alls och de som rör då och då. Anledningen till att man rör är att vätskan ska fördelas jämt och att riset inte ska bränna fast. Jag hatar att stå och röra hela tiden, så jag tillhör det sista lägret som bara rör då och då. För att vätskan ska bli jämn och riset inte brännas vid har jag istället ganska mycket vätska hela tiden och kokar risotton på låg värme. Det gör att den också får mer smak – vilket är perfekt när man lagar risotto med så milda smaker som en kantarellrisotto.

För att få lite mer smak i min kantarellrisotto använder jag Västerbottenost istället för parmesanost. Dels tycker jag att det är roligt att använda svenska råvaror, men framför allt tycker jag att Västerbottenost ger en väldigt fin och balanserad smak som gör att man inte behöver krydda lika mycket.

Frukosttips: grapefruit smoothie bowl.

Recept: kantarellrisotto med Västerbottenost

Ingredienser

  • 2 små schalottenlökar
  • 50 g smör
  • 300 g kantareller
  • 3 dl risottoris
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 7 dl vatten
  • 1 svampbuljongtärning
  • 200 g riven västerbottenost
  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Finhacka schalottenlöken och färs den i smöret.
  2. Rensa kantarellerna, hacka dem grovt och stek dem tillsammans med schalottenlöken.
  3. Häll i risottoriset och rosta dem tillsammans med svampen och löken i ett par minuter.
  4. Häll på vinet och låt koka upp på svag värme. Rör om då och då.
  5. Upprepa med resten av vätskan tills den har kokat in och risotton har blivit krämig.
  6. Rör ned osten.
  7. Smaka av med salt och peppar.

Fikatips: världens chokladigaste chokladtårta.

15 Kommentarer

  1. september 2, 2018 / 11:36 f m

    Åh vad gott det ser ut! 😀 Kramis

    • therese
      Författare
      september 2, 2018 / 11:53 f m

      Det är supergott, verkligen en favorit här hemma!

  2. september 2, 2018 / 11:44 f m

    Så duktig Du är! 🙂
    Äter inte svamp, så inget för mig 😉 Dock sugen att prova nån annan form av risotto 😉

    Ha en fin dag 🙂

    • therese
      Författare
      september 2, 2018 / 11:54 f m

      Tack! 🙂 om du äter skaldjur är det också supergott!

    • therese
      Författare
      september 2, 2018 / 12:37 e m

      Det låter väl som en bra plan? En promenad i skogen är aldrig fel 😀

  3. september 2, 2018 / 1:06 e m

    Åh vad gott! 🙂

    • therese
      Författare
      september 3, 2018 / 9:21 f m

      Ja, den är supergod 😀

    • therese
      Författare
      september 3, 2018 / 9:22 f m

      Det är den – blir nästn inget kvar även om man gör dubbla omgångar 😛

  4. september 2, 2018 / 5:04 e m

    Såg verkligen gott ut!!

    • therese
      Författare
      september 3, 2018 / 9:22 f m

      Den är underbar 🙂

    • therese
      Författare
      september 3, 2018 / 9:22 f m

      Det är nog min absoluta favoriträtt just nu!

  5. september 3, 2018 / 4:02 e m

    Men gud vad smaskigt det där ser ut:p

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.