Husdjur kan rädda liv för psykiskt sjuka

Total
0
Shares

Nu när solen äntligen är här försöker jag få i mig så mycket d-vitamin som möjligt för att vända vinterdepressionen som min bipolära sjukdom oftast kommer med. Och det finns få saker som är bättre för det än att äta glass i solen. Så varje gång jag har tid över och solen skiner smyger jag ned till caféet utanför vår port, beställer något gott och sätter mig mot en solig vägg. Oftast får en av våra katter ta på sig kopplet och följa med. Berlin, som den här gula saken heter, älskar att gå ut och blir ofta bjuden på mjölk av caféägaren. Jag känner mig lite som en crazy cat lady när jag sitter där med en mjölklapande katt på uteserveringen. MEN, den här lilla katten betyder så mycket för mig och får mig att må bra. Jag är övertygad om att husdjur kan rädda liv när det kommer till psykiskt sjuka. Och mina katter är, hur galet det än låter, en anledning till att jag fortfarande sitter här. Så jag skämmer gärna bort dem med lite mjölk och sol även om jag ser ut somm en crazy cat lady.

Ett husdjur blir någon som behöver en

Anledningen till att husdjur kan rädda liv om man exempelvis är suicidal eller har en depression är i mina ögon ganska enkel. Om man har ett husdjur så har man någon som är beroende av en. En mening att leva. Och när man funderar på att ta sitt eget liv spelar det ingen roll om anledningen man har att leva är en som skulle anses liten i andras ögon eller inte. Varje anledning är bra och en liten varelse som är beroende av dig och älskar dig villkorslöst är en bra anledning att leva. Jag har själv suttit där och tänkt tanken “men vem skulle ta hand om katten, han har ju bara mig, alla i min familj har någon annan?”.

Lästips: tre tips till dig som har en bipolär partner.

Ett husdjur hjälper till under en depression

Husdjur kan inte bara rädda liv, de kan också hjälpa till med måendet i allmänhet. De flesta bryr sig otroligt mycket om sina husdjur och det tillför glädje i mångas liv, men om man mår dåligt kan det vara extra viktigt. Mina katter är en anledning till att jag måste gå upp ur sängen varje dag, oavsett om det bara är för att ge dem mat och vatten. Även där är det helt enkelt för att de är beroende av mig. Jag är behövd. Andra som lever med psykisk ohälsa och exempelvis har hund brukar berätta att de enda som tar dem upp ur sängen och i kläderna vissa dagar är att hunden måste få en promenad.

Läs också: tre saker att tänka på om du har en bipolär kollega.

Terapidjur är brett accepterade i andra sjukdomssammanhang

Assistansdjur som ledarhundar och diabeteshundar är ganska vanligt och även i andra sammanhang, till exempel demensvård, blir terapidjur allt vanligare. Djur får helt enkelt människor att bli galda och må bra. Idag kan man hitta terapihundar och terapikatter på allt från barnsjukhus till äldreboenden. Och vem vet, kanske får vi snart se hälsohundar och hälsokatter som skrivs ut som ett hjälpmedel till personer med psykiska sjukdomar för att de ska få ett bättre allmäntillstånd.

Läs också: tre saker jag gör varje dag för att hantera bipolär sjukdom.

Total
0
Shares

Recept: Hemmagjorda ingefärsbounties

Häromdagen gjorde jag veckans omgång av ingefärsshots. Eftersom jag avskyr att slänga mat tog jag resterna av ingefäran…

Comments1

  1. Älskar känslan du ger mig när jag läser om att sitta mot en vägg i vårsolen och äta en glass. Tänker mig en twister, så gott!

    Och jag kan verkligen relatera till det här med djur ♡ Skrev själv lite kort i ett inlägg om hur fantastiskt det är att få umgås med ett husdjur. Är så otroligt ledsen att vi inte får ha en egen hund eller katt nu där vi hyr vår lägenhet. Vill så gärna flytta så att vi äntligen kan få skaffa en liten katt eller en hund. En dag, inte för långt bort förhoppningsvis ♡

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like