Veckans vintips: 2016 Giacosa Fratelli Barbera d’Alba Busije

2016 Giacosa Fratelli Barbera d'Alba Busije
Total
0
Shares

Jag älskar vin och något jag inte tror att jag har berättat om här i bloggen är att jag är utbildad sommelier. När jag pluggade mina masterkurser i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Örebro så passade jag på att läsa dryckeskunskap i Grythyttan samtidigt. Det är något av det roligaste jag har gjort och det fördjupade verkligen min kärlek till riktigt bra vin. Jag är en sån som kan gå i timmar och titta runt bland vinerna när jag är utomlands eller hänga på låset när Systembolaget släpper sina småpartier. Men något jag har upptäckt är att många som älskar vin tycker att det är svårt att hitta rätt i vindjungeln både på restauranger och Systemet. Så jag tänkte att jag ska börja ge er lite vintips här i bloggen, och hoppas att ni kommer att tycka om det. Först ut är 2016 Giacosa Fratelli Barbera d’Alba Busije, ett perfekt rödvin för fredagsmyset.

Personligen gillar jag riktiga käftsmällsviner med stor kropp, massor av fyllighet och mycket taniner, som en barolo eller amarone. 2016 Giacosa Fratelli Barbera d’Alba Busije är inte ett sånt vin, utan lite enklare och mjukare än sina kusiner från Piemonte i Italien. Det är för övrigt mitt favoritdistrikt för viner, både röda och bubbel, men mer om det en annan gång. 2016 Giacosa Fratelli Barbera d’Alba Busije görs på 100% barbera som är en väldigt bra druva för sin prisklass. En flaska går på 109kr på systemet och får anses vara mycket prisvärt.

Barbera är en av Italiens mest populära druvor och hela 50% av skörden sker i Piemonte som är druvans hemvist. Just Alba (en liten stad) är en av de största producenterna och nu när vintrenden går mot sträva, komplexa viner lyckas man åstadkomma det med Barbera genom låga skördeuttag = att man plockar bort en del druvor innan de hinner mogna så att vinrankan fokuserar på att göra riktigt bra viner av dem som är. Det gör att man kan få riktigt högkvalitativa viner av en ganska billig druva, de liknar nebbioloviner mer och mer.

Just 2016 Giacosa Fratelli Barbera d’Alba Busije smakar typiskt en barbera: hög, frisk syra och tydliga toner av vanilj, mörka körsbär, blåbär och örter. Det är ett perfekt sällskapsvin som passar bra att dricka i tv-soffan med ett par bitar mörk choklad till. Det är också ett vin som passar bra till lättare kötträtter som lamm eller oxfilé med en lätt rödvinssås. Eller så gör man som jag när jag vill vara lite extra fancy en tisdagskväll: lagar köttfärssås på halva flaskan och dricker andra halvan till maten.

Finns på Systembolaget för 109kr, artikelnummer 75722

 

Total
0
Shares
Pannkakor med lavendel- och blåbärsgrädde

Recept: pannkakor med blåbärs- och lavendelgrädde

Jag älskar verkligen pannkakor och det är en favoritfrukost hemma hos oss på helgerna. Men jag tröttnar ganska…

Comments26

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like