Tre tips för att älska sin kropp när man måste gå ned i vikt

Tre tips för att älska sin kropp när man måste gå ned i vikt

Just nu går den en våg med body positivity över världen och den gör mig så glad! När jag växte upp (oj vad gammal jag låter!) på början av 2000-talet var varenda tidning fylld av tips på hur man gick ned i vikt, trendiga dieter och hur man fick en kille att gilla en. Idag är det helt tvärtom, och för mig som kämpade med ätstörningar hela min tonårstid och har varit en ätande anorektiker i tio år är det väldigt skönt att se. Men jag vet också att det kan vara otroligt stressande att känna en press på att älska sin kropp om man vet att man behöver förändra den, speciellt om man av hälsoskäl måste gå ned i vikt. Så jag tänkte dela med mig av tre tips för att älska sin kropp när man måste gå ned i vikt som jag använder varje dag.

Varför gå ned i vikt om man älskar sin kropp?

Först är det viktigt att säga att alla kroppar är vackra. Men även om man har en fin kropp och älskar den så kan man behöva gå ned i vikt av hälsoskäl. Så är det för mig; mina mediciner gjorde att jag på mindre än två år gick upp från 55 kilo till 99 kilo. Nu är 55 kilo alldeles för lite på mina 175 cm (men ganska bra för en ätande anorektiker) men 99 kilo är alldeles för mycket. Viktuppgången både sliter på min kropp och gör att jag riskerar att få ett kortare liv och har redan gett mig följdsjukdomar som metabolt syndrom.

Metabolt syndrom är ett förstadium till diabetes typ 2, en sjukdom som drabbar 50 vuxna varje dag bara i Sverige. Det är en sjukdom som jag absolut inte vill få. Viktuppgången har också gjort att min PCOS har förvärrats, vilket gör det betydligt svårare att få barn om man vill det. Så jag har många anledningar att gå ned i vikt som inte är utseenderelaterade. Och bara i år har jag tagit mig från 99kg till 84kg – 15 kilo är inte illa på nio månader!

Men jag tycker att det är svårt att älska sin egen kropp när man måste gå ned i vikt. Det blir så lätt, i alla fall för mig, att hamna i en utseendefixering och tänka att kroppen inte duger som den är. Därför har jag tre tips för att älska sin egen kropp när man måste gå ned i vikt som jag tänker på varje dag.

Tips för att älska sin kropp när man måste gå ned i vikt 1: fokusera på vad din kropp gör för dig

Mitt första tips för att älska sin kropp när man måste gå ned vikt är att fokusera på vad din kropp gör för dig. Ens kropp möjliggör allt man gör på dagarna och jag är så tacksam för det. Tack vare min kropp kan jag uppleva allt som världen har att erbjuda!

Lästips: tre tips till dig som har en bipolär partner.

Tips för att älska sin kropp när man måste gå ned i vikt 2: tänk på allt din kropp kan göra för dig

Det är egentligen helt otroligt vad ens kropp kan göra för en: genom ganska små förändringar i min livsstil kan jag ändra kroppen från att vara på väg att bli riktigt sjuk till att bli riktigt frisk. Och det snabbt!

Lästip: att leva med bipolär sjukdom.

Tips för att älska sin kropp när man måste gå ned i vikt 3: njut av det som är bäst precis just nu

Livet förändras hela tiden och man måste lära sig att njuta av det som är bra precis just nu. Samma sak gäller med ens kropp: den är alltid i förändring. Jag, som alltid har varit platt som en pannkaka, har till exempel alltid velat ha större bröst. Med en vikt på 84 kilo rockar jag en hylla med 80E/F i storlek. De kommer nog att försvinna med viktnedgången, så jag passar på att njuta av dem nu.

Har du några tips för att älska sin egen kropp att dela med dig av?

16 Kommentarer

  • therese
   Författare
   september 13, 2018 / 8:57 f m

   Tack <3

 1. september 12, 2018 / 2:54 e m

  Så himla bra inlägg!!! Kram

  • therese
   Författare
   september 13, 2018 / 8:57 f m

   Tack Elin!

 2. september 12, 2018 / 2:55 e m

  Så himla bra inlägg! 🙂

  • therese
   Författare
   september 13, 2018 / 8:57 f m

   Tack Jeanette!

 3. september 12, 2018 / 2:59 e m

  Så himla bra skrivet av dig! Bra och kloka ord<3

  • therese
   Författare
   september 13, 2018 / 8:57 f m

   Tack Annie <3

 4. september 12, 2018 / 6:20 e m

  Underbart inlägg!!! 😍

  • therese
   Författare
   september 13, 2018 / 8:58 f m

   Tack Carro!

 5. september 12, 2018 / 9:07 e m

  så bra inlägg och vad fin du ääär!!

  • therese
   Författare
   september 13, 2018 / 8:58 f m

   Jättestort tack Saga <3

 6. september 13, 2018 / 6:54 f m

  Verkligen SÅ HIMLA BRA SKRIVET!!! Det är så sant det du skriver och det finns så många som verkligen skulle behöva läsa det här. STOR kram finaste <3

  • therese
   Författare
   september 13, 2018 / 8:58 f m

   Tack Matilda! <3

 7. september 15, 2018 / 11:13 f m

  Så himla bra inlägg! Bra skrivet 🙂

  • therese
   Författare
   september 16, 2018 / 7:08 e m

   Tack Ida!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.