Var snäll mot dig själv!

Det känns väldigt konstigt att sitta på kontoret och skriva det här istället för hemma i soffan, men snart ska jag väl vänja mig vid det också. På min promenad till kontoret i morse fick jag en påminnelse om att det är viktigt att vara snäll mot sig själv. Som vanligt så tog jag en promenad från pendeln istället för att byta till tunnelbanan och köpte en chailatte på vägen. Jag har haft en halvdålig morgon och direkt tänkte mitt huvud massor av dåliga tankar om vilket dåligt val det är att köpa take away – det är onödiga pengar, innehåller för mycket kalorier osv. Samma tankar som jag får om jag unnar mig en chokladbit eller två. Dåligt. Dåligt. Dåligt. MEN. Att ett val man gör har negativa effekter (mindre pengar på kontot och snabba kalorier) betyder inte att det är ett dåligt val eller en dålig vana. Jag köper ganska ofta en latte av någon form när jag kommer in till stan, trots att vi har en fancy espressomaskin hemma. Säg att jag jobbar 42 veckor på ett år (jag är bra på att ta semester) och i genomsnitt fyra dagar veckan och var tionde kopp är gratis så blir det i runda slängar 7000 kronor per år. Väldigt mycket pengar som kanske hade varit 1000kr om jag gjorde latten hemma. Och pengar jag absolut hade kunnat lägga på något annat. Fast jag ser de pengarna som en investering i mig själv. Jag gillar att börja med morgon med en promenad och en latte. Det gör mig på bra humör och jag får en chans att ladda om ifall att dagen börjat dåligt eller en möjlighet att bli på ännu bättre humör om den börjat bra. Och det är inte samma sak att sitta på pendeln och dricka latte, eller på promenaden till pendeln. För mig behövs den där glädjekicken när jag kommit in till stan. Allt har helt enkelt två sidor: en med de negativa effekterna och en med de positiva. Här överväger de positiva effekterna och jag kommer fortsätta med en vana som absolut skulle kunna ses som en dålig vana. Vad jag vill säga är: var snäll mot dig själv och tänk på de bra sakerna också. Allt är inte svart eller vitt och det är okej att välja saker som gör dig glad, även om det bara är en yttepytteliten glädjegrejj.

Det känns väldigt konstigt att sitta på kontoret och skriva det här istället för hemma i soffan, men snart ska jag väl vänja mig vid det också. På min promenad till kontoret i morse fick jag en påminnelse om att det är viktigt att vara snäll mot sig själv. Som vanligt så tog jag en promenad från pendeln istället för att byta till tunnelbanan och köpte en chailatte på vägen. Jag har haft en halvdålig morgon och direkt tänkte mitt huvud massor av dåliga tankar om vilket dåligt val det är att köpa take away – det är onödiga pengar, innehåller för mycket kalorier osv. Samma tankar som jag får om jag unnar mig en chokladbit eller två. Dåligt. Dåligt. Dåligt.

MEN. Att ett val man gör har negativa effekter (mindre pengar på kontot och snabba kalorier) betyder inte att det är ett dåligt val eller en dålig vana. Jag köper ganska ofta en latte av någon form när jag kommer in till stan, trots att vi har en fancy espressomaskin hemma. Säg att jag jobbar 42 veckor på ett år (jag är bra på att ta semester) och i genomsnitt fyra dagar veckan och var tionde kopp är gratis så blir det i runda slängar 7000 kronor per år. Väldigt mycket pengar som kanske hade varit 1000kr om jag gjorde latten hemma. Och pengar jag absolut hade kunnat lägga på något annat.

Fast jag ser de pengarna som en investering i mig själv. Jag gillar att börja med morgon med en promenad och en latte. Det gör mig på bra humör och jag får en chans att ladda om ifall att dagen börjat dåligt eller en möjlighet att bli på ännu bättre humör om den börjat bra. Och det är inte samma sak att sitta på pendeln och dricka latte, eller på promenaden till pendeln. För mig behövs den där glädjekicken när jag kommit in till stan. Allt har helt enkelt två sidor: en med de negativa effekterna och en med de positiva. Här överväger de positiva effekterna och jag kommer fortsätta med en vana som absolut skulle kunna ses som en dålig vana.

Vad jag vill säga är: var snäll mot dig själv och tänk på de bra sakerna också. Allt är inte svart eller vitt och det är okej att välja saker som gör dig glad, även om det bara är en yttepytteliten glädjegrejj.

7 Kommentarer

 1. januari 15, 2020 / 8:44 e m

  Tycker definitivt att man ska unna sig saker som man mår bra av 🙂

 2. januari 15, 2020 / 10:18 e m

  Chailatte är så himla gott 🙂

 3. januari 16, 2020 / 8:09 f m

  Så bra du vände den tanken! 😍

 4. januari 16, 2020 / 4:07 e m

  Jag älskar take away, tycker att det är tusen gånger mysigare att liksom ta en på gående fot! Har precis skrivit en “ute” och “inne” där jag förutspår år 2020, och där är take away på UTELISTAN! Som du säkert förstår är det inte vad jag hoppas på, bara vad jag misstänker. Med klimattanken och allt sånt… men själv har jag svårt att se att jag ska byta den investeringen 😀

 5. januari 16, 2020 / 7:17 e m

  Otroligt kloka tankar som är värda att tänka på! Den latten är man tex mer än värd faktiskt, bara det inte sker hela tiden så är det ju ingen fara?! Bra skrivet!! <3

 6. januari 16, 2020 / 7:51 e m

  så svårt de där ibland, så viktigt att komma ihåg

 7. januari 16, 2020 / 11:32 e m

  Klart du ska dricka din latte om det förgyller din morgon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.