Trädgårdsupdate

Trädgårdsupdate

Jag vet egentligen inte varför men jag går hela tiden med känslan att det inte händer något i vår trädgård. Sen satte jag mig och kollade igenom lite bilder i trädgården och insåg att det har ju ändå hänt massor sen vi flyttade in i mitten av april! Jag antar att en del av min känsla beror på att det inte växer så mycket i våra pallkragar än, men snart kommer förhoppningsvis alla blommor och grönsaker! Jag tänkte i alla fall att jag skulle dela med mig lite av vad vi har gjort de här 1,5 månaderna som vi har bott här.

Något av det första vi gjorde var att ställa ut pallkragar på baksidan för att odla i. Vi tänkte att dubbel höjd skulle vara skönt och krävs för en del av det vi vill odla, men sen fick vi vår kolonilott och som ni kan se på bilden nedanför så åkte ett lager pallkragar av och flyttade dit istället. Nästa år blir det nog dubbel höjd igen och på de bakre vill jag ha små växthus för tomater, men i år blir det bara sommarblommor och då räcker det bra med en pallkrage i höjd.

När jag kollar på den här bilden så känns det ändå som att det händer saker! Gräsmattan är grön, häcken växer och jag har lyckats få nya gräsfrön att växa på nästan alla gula fläckar. Nu längtar jag bara tills sommarblommorna kommer upp! I höst ska jag plantera påskliljor och tulpaner i pallkragarna så att det blommar hela våren – det är så tråkigt när man bara ser jord.

Jag har också grävt ett rabarberland och planterat massor av kryddor och lavendel i krukor – det doftar helt otroligt gott när man sitter i solen och äter frukost! Min tanke med trädgården är att den ska vara full med blommor och ätbara saker som man vill ha tillgång till ofta; kryddor, jordgubbar och tomater. Andra grönsaker får växa på kolonilotten och skördas de 2-3 gångerna per vecka som man är där.

Såklart gör möblerna en hel del också, vi har köpt en riktigt stor soffgrupp från Mio så att många gäster får plats. Jag försöker bestämma mig för om jag vill ha solsängar också, men det får nog bli till nästa sommar.

Även framsidan har fått lite förändringar! Pärlhyacinterna som de förra ägarna hade planterat fick växa en stund men är utbytta mot tuppkam och vit murklocka. Jag funderar på att fylla ut med lite lavendel och marktäckare. Men jag vill inte ha för mycket heller, blommorna kommer breda ut sig mer nästa sommar och här ska det också planteras tulpanlökar i höst.

Jag har även grävt en ny rabatt på framsidan och planterat hortensia. Det kommer en buske till hemlevererad imorgon och sen ska vi fylla ut med lite mer växter. Förhoppningsvis kommer hortensian överleva vintern om vi täcker den ordentligt och då kommer buskarna så småningom växa på sig och ta upp hela rabatten. Men om de inte överlever får de bytas mot rosor eller rhododendron istället – jag vill ha något som verkligen blommar!

Något som står på att-göra-lista i helgen är att försöka hitta utemöbler till framsidan, det är där vi har kvällssol och jag vill kunna sitta där och grilla och dricka vin på kvällarna. När jag får dricka vin igen såklart. Vi ska även köpa rabattkanter och jag ska försöka bestämma mig för om jag vill utöka rabatten som körsbärsträdet står i så att den blir L-formad. Tror att det skulle bli väldigt fint med fler blommor och det är inte en gräsmatta som vi använder till något ändå. Men jag vet inte om jag orkar i år plus att jag redan har spenderat väldigt mycket pengar på växter. Och så ska jag ju komma på vad jag vill ha för växter där också!

Dessutom försöker jag övertala M om att vi ska köpa en ovanjordspol till baksidan, bara en liten “plunge pool” och sen bygga in den nästa år om vi använder den mycket i år. Blir det lika varmt som förra sommaren så förstår jag inte hur jag skulle klara mig utan en pool, det är så skönt att kunna svalka sig hemma. Och då prioriterar jag nog att lägga pengarna på en pool istället för en ny rabatt.

1 kommentar

  1. juni 2, 2019 / 12:59 f m

    det verkar så himla fint ert radhus .
    vi bor ju lite liknande på två våningar o jag älskar et .
    men har tvyvärr haft massa så ja det skulle bli tomater o buskar men den som levvver får se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.