20 mål för hälsa, välbefinnande och relationer

Total
0
Shares

Nu när det äntligen är ett nytt år sitter jag som så många andra och ser över mina mål. Som jag har berättat förut är jag en riktig goal getter och har en lista på 100 livsmål som jag jobbar med. Jag ser över dem regelbundet och i januari varje år är det dags för en stor revidering. Då ser jag över vilka som har blivit uppfyllda, vilka som inte alls passar med min nuvarande syn på livet och vilka som helt enkelt behöver bytas ut. För att göra det hela lite mer överskådligt har jag fem kategorier av mål med tjugo i varje. De olika kategorierna som jag använder mig av är:

 • Erfarenheter och upplevelser
 • Ekonomi, karriär och engagemang
 • Hälsa, välbefinnande och relationer
 • Kunskap, kreativitet och utveckling
 • Materiellt och ytligt

Att revidera mål

När jag reviderar målen frågar jag mig själv ett par enkla frågor:

 • Känns målet fortfarande relevant? Om svaret är nej tar jag bort det.
 • Har jag redan uppnått målet? Om svaret är ja jag frågar jag mig själv: är det ett mål jag vill ha kvar och fortsätta med? Annars tar jag bort det från listan.
 • Varför är målet viktigt för mig? Oftast skriver jag ned svaret, genom att göra det tydligt för mig själv varför jag vill uppnå målet känner jag mig mer sporrad att jobba med det.

Efter att revideringen är klar går jag vidare och gör en action plan för hur jag ska nå det. Jag har skrivit lite mer om hur jag gör det här. Genom att gå igenom den revideringen vet jag att alla mål är aktuella och att jag jobbar mot rätt saker. Och eftersom jag är igång med den för fullt just nu tänkte jag att ni skulle få ta del av mina mål för hälsa och välbefinnande, och min revidering av den listan.

Mina 20 mål för hälsa, välbefinnande och relationer

 1. Alltid vara min egen bästa vän.
  Revidering: för vag formulering, ändra till “Vara innerstyrd och lyssna på vad jag själv verkligen vill”.
  Därför är det viktigt för mig: Det är lätt att villa bort sig vad man borde göra och hur man borde vara. Det är inte viktigt vad andra tycker, det är viktigt vad jag vill och mår bra av.
 2. Hitta en medicinering och vård som gör att min vardag fungerar.
  Revidering: ok som det är.
  Därför är det viktigt för mig: Jag måste acceptera att jag är kronisk sjuk och att det enda sättet att leva ett bra liv är att ta mina medicner och lyssna på vården.
 3. Gå på massage regelbundet, helst en gång i veckan månaden.
  Revidering: högt uppsatt mål som inte är realistiskt tidsmässigt. Om jag tar hand om min kropp behövs inte massage en gång i veckan. Lägg till “eller till en kiropraktor”
  Därför är det viktigt för mig: jag vill ha en stark och frisk kropp hela livet. Träning och kost räcker inte alltid, har man ett skrivbordsjobb kan man behöva hjälp att ställa rätt kroppen.
 4. Prata med en psykolog eller livscoach regelbundet.
  Revidering: ok som det är.
  Därför är det viktigt för mig: Vissa saker i livet är lättare att hantera om man kan bolla det med en utomstående person. En psykolog eller livscoach kan både stötta i jobbiga situationer och pusha mig till att göra nödvändiga ändringar i mitt beteende.
 5. Hålla en hälsosam vikt och stark kropp livet ut.
  Revidering: ok som det är.
  Därför är det viktigt för mig: Man lever inte bara längre om man tar hand om kroppen, man mår bättre och är friskare. Dessutom är det viktigt att vara fysiskt frisk för att orka vara psykiskt sjuk.
 6. Njuta av ett aktivt exliv som är tillfredsställande för alla parter.
  Revidering: ok som det är.
  Därför är det viktigt för mig: Sex är kul, roligt och viktigt för att en kärleksrelation ska hålla. Men det får aldrig bli slentrianmässigt och något man bara gör.
 7. Inte oroa mig för saker jag inte kan påverka.
  Revidering: lägg till “och försök delegera sånt som skapar ångest”.
  Därför är det viktigt för mig: I min bipolära sjukdom finns en del ångestproblematik. Jag behöver jobbamed att inte oroa mig för saker jag inte kan påverka, och delegera och lägga ut sånt som är jobbigt och ger mycket ångestpåslag, till exempel bokföring och städning.
 8. Ha en sund inställning till mat och äta både regelbundet och hälsosamt.
  Revidering: ok som det är.
  Därför är det viktigt för mig: Jag har kämpat med ätstörningar stora delar av mitt liv, vill inte hamna i den onda cirkeln igen.
 9. Dricka minst 1,5 liter vatten varje dag.
  Revidering: ok som det är.
  Därför är det viktigt för mig: Jag är fruktansvärt dålig på att få i mig vätska, och när jag väl dricker är det ofta en sockrad dryck. Vätskebristen gör att jag ofta har ont i huvudet och att dricka socker är inte bra för hälsan.
 10. Meditera och yoga varje dag.
  Revidering: ok som det är.
  Därför är det viktigt för mig: Yoga och meditation är ett bra sätt för mig att hantera min sjukdom, utöver att det gör kroppen stark. Det ger mig verktyg för att hantera snurrande tankar och hypomana perioder.
 11. Bli en person som joggar tar långa promenader regelbundet.
  Revidering: Jag tycker att det är tråkigt att springa. Dags att ta bort det målet, syftet med det är att jag ska röra på mig och få frisk luft regelbundet. Det kan jag göra genom promenader också!
  Därför är det viktigt för mig: Det är bra för alla att komma ut minst en gång om dagen men med min sjukdom blir det ännu viktigare. Att ha en rutin som gör att jag tar mig ut varje dag gör det lättare för mig att undvika en situation där jag låser in mig hemma.
 12. Äta mindre kött animalier och mer ekologiskt närodlat i säsong.
  Revidering: jag äter nästan aldrig kött längre men det är dags att dra ned på mejeriprodukter också, och att lägga till “närodlat i säsong” för att minska min klimatpåverkan ännu mer.
  Därför är det viktigt för mig: Jag mår inte bra av att konsumera animaliska produkter i samma utsträckning som tidigare, en plantbaserad kost med fokus på närproducerad mat i säsong är bra både för mig och klimatet.
 13. Skapa vardagsrutiner som fungerar i mitt liv.
  Revidering: uppfyllt, ersätt med “åka till ljusare breddgrader en gång var 6:e vecka under de mörka månaderna”
  Därför är det viktigt för mig: Min vardag har fungerat bra ett par år nu, det är inget jag behöver arbeta aktivt med längre. Men under de mörka månaderna blir mina depressiva skov vanligare och svårare, det kan förhindras genom att åka utomlands och få en påfyllning av naturligt D-vitamin. Det blir dyrt, men det är en investering i min hälsa. Och det är dyrare att vara sjukskriven stora delar av vintern.
 14. Läsa minst en bok i veckan.
  Revidering: ok som det är.
  Därför är det viktigt för mig: Jag blir både lugn och kreativt stimulerad av att läsa men tar mig inte tillräckligt med tid för det.
 15. Äta minst ett mål mat som gör mig lycklig varje dag.
  Revidering: ok som det är.
  Därför är det viktigt för mig: Jag älskar att laga mat och blir glad av det, men hamnar lätt i slentrianmässig yoghurtmiddag. Det är varken bra för kreativiteten eller magen
  .
 16. Göra något för mig själv och som jag blir glad av varje dag.
  Revidering: ok som det är.
  Därför är det viktigt för mig: Hamnar lätt i måsten eller jobb och glömmer att det finns ett liv bortanför alla åtaganden.
 17. Ha en lycklig relation där vi skrattar mycket, är ett team och fortsätter jobba på vår relation.
  Revidering: ok som det är.
  Därför är det viktigt för mig: Jag vill aldrig glömma bort att en relation är något viktigt, något att ta stöd i och som man måste jobba på tillsammans.
 18. Vara en person som ger energi.
  Revidering: ok om det är.
  Därför är det viktigt för mig: Med min sjukdom är det lätt att bli en person som bara tar energi. Det är okej att behöva mycket stöd från andra i tunga perioder, men jag vill balansera upp det genom att säkerställa att jag ger energi när jag klarar av det.
 19. Vara närvarande och spendera kvalitetstid med personerna i mitt liv.
  Revidering: ok som det är.
  Därför är det viktigt för mig: Relationer är viktiga och förtjänar att läggas tid på.
 20. Vara en person som uppmuntrar och stöttar personer runtomkring mig att följa sina drömmar, utvecklas till sin fulla potential och vara de bästa versionerna av sig själva.
  Revidering: ok som det är.
  Därför är det viktigt för mig: Det finns inget viktigare än att känna att det är okej att vara den man är, att göra det man vill och att man har personer som stöttar en i det.
Total
0
Shares

Veckans planer v.2 2019

Det känns som att tiden flyger iväg och det är redan en ny vecka. Jag hade en läkartid…

Comments7

 1. Jag ska erkänna att det är sällan jag läser exakt varenda ord någon skriver, oavsett om det är ett blogginlägg, en skönlitterär bok eller kurslitteratur. Men här satt jag klistrad. SÅ HIMLA BRA INLÄGG!!! Tack finaste du <33

 2. Så bra sagt att man måste må bra fysiskt för att orka må dåligt psykiskt. SÅ SANT!! Jag mår fruktansvärt dåligt både fysisk och psykiskt och det är ett helvete! Önskar jag hade råd att gå till en livscoach för tror det skulle hjälpa mig framåt. Även massage vore så bra för min kropp men har inte råd :- (
  Ta hand om dig <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like