Tre tips för att hantera en stressig period

Total
0
Shares

Här kommer ett litet mobilbidshej från mitt skrivbord på Fragbitekontoret. Den här veckan blev lite stressigare än väntat: många är sjuka och jag behöver hoppa in och göra lite annat samtidigt som jag roddar mina egna projekt, uppstart av två nya, en stor tv-inspelning och tre tv-sändningar. Det är minst sagt stressigt! Just stress är ju farligt under långa perioder och det är lätt att gå in i väggen och få utmattningssyndrom om man inte tar hand om sig. Stress i kortare perioder är dock inte farligt om man får tid för återhämtning, och i mitt jobb är de stressiga perioderna återkommande. Jag har vissa trick som jag tar till för att hantera det, och här är tre tips för att hantera en stressig period.

Mina tips för att hantera en stressig period är väldigt fokuserade på vad du kan göra under själva perioden. Att det är viktigt att boka in återhämtning, ta små mikropauser under dagen och äta ordentligt tror jag att ni redan har koll på. Och annars fick ni läsa det lite snabbt nu.

Tips för att hantera en stressig period 1: skriv ned allt som ska göras

Ett tips för att hantera en stressig period är att skriva ned allt som ska göras. Då slipper du dels lägga energi på att koma ihåg allt, och dels lägga energi på att oroa dig för att glömma bort något viktigt. När jag har en stressig period skriver jag ned precis ALLT jag ska göra – äta lunch, skriva avtal, komma ihåg att följa upp ett mail. Då missas inget och jag kan prioritera lättare.

Lästips: tre saker jag gör varje dag för att lägga min tid på rätt saker.

Tips för att hantera en stressig period 2: avsätt tid för att prioritera

Ett annat tips för att hantera en stressig period är att avsätta tid för att prioritera bland uppgifter. Jag bokar in fyra tillfällen per arbetsdag där jag läser min mail och prioriterar om min att-göra-lista. En gång direkt på morgonen, innan lunch, efter lunch och innan jag går hem. Den tiden blockerar jag av i min kalender så att det inte bokas möten och jag vet att jag har tid till att faktiskt sitta och jobba. Annars blir det lätt i stressiga perioder att det bokas in möten som avlöser varandra och man måste ta alla mailsvar och saker som faktiskt behöver jobba med på kvällen. Och då ska man faktiskt försöka vara ledig – även om det är mycket på jobbet!

Lästips: bli mer framgångsrik genom att fokusera på tillräckligt bra istället för perfekt.

Tips för att hantera en stressig period 3: skapa en ”waiting for” mapp i din inkorg

Mitt sista tips för att hantera en stressig period är att göra en mapp som heter ”waiting for” i din inkorg. Jag har ett system för hur jag hanterar mail där jag sorterar in inkomna mail efter vilken action som krävs (lovar att skriva ett annat inlägg om det!); @do, @delegate, @defer, @someday och @waiting for. De är alltid viktiga, men i en stressig period är @waiting for en extra viktig mapp. Där hamnar ALLT som jag väntar på svar eller material från någon annan för att kunna slutföra en uppgift. Att ha den mappen gör att jag under mina prioriteringsstunder kan se över vad jag väntar på och skicka en påminnelse om det behövs. Det gör dels att jag inte behöver komma ihåg vad jag väntar på, dels att jag känner att jag får en snabb överblick och dels att jag verkligen har koll på det. Då kan jag släppa den bollen under väntetiden och fokusera på det som behöver min uppmärksamhet mest.

Lästips: så gör du för att formulera mål som gör att du når dina drömmar.

Har du något tips för att hantera en stressig period som du vill dela med dig av? 😊

Total
0
Shares

Ny vlog: bipolär utan mediciner – så blir jag

https://youtu.be/mrDqm2JZTnQ Nu har jag precis landat hemma i soffan, tagit på mig en fluffig pyjamas och både spelat…

Comments6

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like