Tio tips till dig som ska börja plugga

Total
0
Shares

Nu har antagningsbeskeden inför hösten kommit och många är glada, spända och pirriga inför att börja plugga. Det är ett par år sen jag officiellt slutade på universitetet men jag försöker läsa minst en kurs varje år för att fortsätta utvecklas. Med över sex års universitetsstudier i ryggen har jag samlat på mig en del rutiner och tankar som gör det lättare. Här är mina tio bästa tips till dig som ska börja plugga.

Tips till dig som ska börja plugga 1: gör ett schema

Universitetsstudier innebär en enorm frihet men också ett stort ansvar. Det är ingen som gör ett schema åt dig eller tjatar på dig om att lämna in uppgifter i tid. Något som jag har upptäckt verkligen underlättar är att göra ett schema – och hålla sig till det! Jag brukade lägga in alla föreläsningar och seminarium i min kalender, men också pluggtid, pauser, träning och extrajobb.

Tips till dig som ska börja plugga 2: gör en studieplan

Tips nummer två hänger ihop med det första: gör en studieplan. När man börjar plugga är det många sidor som ska läsas och uppgifter som ska göras. Ett av mina bästa tips är att göra en studieplan där du räknar ut hur många sidor du behöver läsa varje dag för att hinna läsa allt till en viss föreläsning eller tenta. Samma sak med övningsuppgifter: hur många behöver du göra varje dag? Då slipper man bli stressad eller sitta sent inpå nätterna vissa dagar.

Tips till dig som ska börja plugga 3: prioritera

Det kommer att komma perioder när du inte kan göra allt du borde göra. Du kanske blir sjuk, det är väldigt mycket samtidigt eller livet händer. Och det är okej. Man klarar universitetet utan att göra allt. Och vet du? De flesta arbetsgivare bryr sig inte om dina betyg över huvud taget – inte så länge du klarar av utbildningen. Så när det är för mycket prioritera! Lär du dig bäst från boken? Hoppa över icke obligatoriska föreläsningar och läs istället! Lär du dig bäst från föreläsningarna? Gör tvärt om!

Tips till dig som ska börja plugga 4: tänk strategiskt på tentorna

Tentor kan göra vem som helst stressad och med begränsad tid är det viktigt att tänka strategiskt. Alla poäng på en tenta är lika mycket värda, så läs igenom frågorna och börja med de som du tycker är lättast. Då vet du att du inte missar några säkra poäng och blir inte lika stressad av de svåra frågorna när du börjar få ont om tid.

Tips till dig som ska börja plugga 5: köp en lätt dator

Du kommer behöva en bärbar dator om du ska plugga. Både för gruppjobb och för att ta anteckningar mm på föreläsningar. Det betyder att du kommer behöva släpa runt på den en hel del, tillsammans med böcker, matlådor och tunga saker. Var snäll mot dina axlar och din rygg och köp en lätt dator. Macbook air är en favorit bland studenter som ofta håller hela studietiden. De är dyra, men om du har kommit in på universitetet så brukar Apple erbjuda räntefri avbetalning.

Tips till dig som ska börja plugga 6: köp en läsplatta

Du kommer att behöva läsa. Massor. Och idag finns mycket kurslitteratur som e-böcker. Om du kan ha alla böcker i din platta är det mindre att släpa runt på och du har alltid allt med dig. Då kan du också ladda ned alla vetenskapliga artiklar direkt i plattan istället för att leta efter skrivare. Och kanske den bästa anledningen: spara in pengar på kurslitteratur genom att gå till biblioteket och ta bilder av de sidor du behöver läsa i bibliotekets referenslitteratur. Universitetsbiblioteket har alltid ett exemplar som inte går att fotografera ur. Rent juridiskt får du inte fotografera en hel bok, men du får ta kopior på delar av boken för eget bruk.

Tips till dig som ska börja plugga 7: spela in föreläsningarna

För att vara ärlig: du kommer inte orka lyssna på hela föreläsningarna av alla föreläsningar. Kolla med din föreläsare om du får spela in föreläsningen och lägg din telefon med inspelningsfunktionen på i närheten av katedern eller talarstolen. Då kan du lyssna på föreläsningen i efterhand för att repetera. Perfekt på löprundan eller power walken.

Tips till dig som ska börja plugga 8: ta pauser

När man sitter och pluggar är det lätt att glömma bort pauser. Ställ en klocka och plugga max 45 minuter i taget innan du tar en paus. Det behöver inte vara en lång paus: ät en frukt, gå på toaletten eller kolla Instagram en stund. Du kommer bli mer effektiv och få in mer i huvudet om du tillåter dig att vila då och då.

Tips till dig som ska börja plugga 9: ät ordentligt

Det kan vara frestande att lägga pengarna på fester och alkohol och istället leva på nudlar och snabbmakaroner, men i längden kommer det att göra dig trött och sjuk. Se till att få i dig bra mat så kommer du att orka mer. Det finns gott om billiga alternativ som också är näringsrika, till exempel linsgrytor eller hummus gjord på torkade linser, bönor och kikärtor. Superbilligt, gott och snällt mot både djuren och miljön! Men framför allt: riktigt näringsrikt för din kropp.

Tips till dig som ska börja plugga 10: hitta en bra pluggrupp

Du kommer att hitta vänner för livet som du kommer älska att spendera tid med. Men det är inte nödvändigtvis de som du borde plugga tillsammans med. Ni kommer distrahera varandra och det kanske inte heller är de du jobbar bäst med. Försök hitta en studiegrupp som har samma ambitionsnivåer som dig, som delar jobbet lika och som du kan plugga bra tillsammans med. Det kommer göra det mycket lättare och roligare för dig att plugga.

Bonustips: skaffa en Officelicens och lär dig programmen

Du kommer att behöva Word för att skriva inlämningsuppgifter, men Microsoft Office har flera bra program och funktioner. Outlook är perfekt för mail och kalender och OneDrive ser till att du kommer åt alla dina dokument (och e-böcker, pdf:er och avfotograferade böcker) från vilken enhet som helst. Och kanske min favorit: lär dig använda OneNote. Det är som en digital anteckningsbok som gör att du alltid har tillgång till dina anteckningar. Och om du använder dig av tips nummer sju så kan du spela in inspelningarna direkt i din anteckningsbok och få föreläsningen transkriberad!

Total
0
Shares
Woman in hat in pool in Cannes

Eat. Drink. Swim. Sleep. Repeat.

Igår invarderade hantverkarna vår lägenhet för att komma igång med renoveringen, och vi hoppade på ett plan till…

Comments14

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like