Mina rutiner för att koppla bort när jag är ledig

Total
0
Shares

Jag älskar att jobba och har ett hektiskt yrkesliv med en krävande karriär. Som projektledare behöver jag nästan finnas tillgänglig dygnet runt när jag jobbar, och eftersom jag frilansar behöver jag sköta mitt egna företag också. För att kunna balansera det och hantera min bipolära sjukdom har jag tre rutiner för att koppla bort när jag är ledig. Det gör att jag är mindre stressad, får bättre återhämtning och klarar av att njuta av min ledighet istället för att bara fundera på jobb.

Mina rutiner för att koppla bort när jag är ledig: Jag stänger av notifikationerna på jobbmailen

Förut var jag en sån person som kollade jobbmailen så fort jag tog upp telefonen. Det första jag gjorde när jag vaknade och det sista jag gjorde innan jag somnade. Det gjorde att jag alltid var tillgänglig och att jag alltid var först på bollen. Men det gjorde mig också väldigt stressad och jag hade svårt att koppla av. En av mina rutiner för att koppla bort när jag är ledig är att jag stänger av notifikationerna på jobbmailen.

Eller för att vara helt ärlig – jag har dem aldrig igång utan har istället fasta tider när jag kollar mina mail. Det är tillräckligt ofta för att jag inte ska missa något men gör också att jag varken blir stressad av notifikationer som piper eller tappar fokus när jag är mitt upp i något. På fritiden gör det att jag inte ens tänker på min jobbmail – den får jag ju sköta på jobbet! Mina kollegor vet dessutom att de alltid kan smsa på mitt privata nummer om det är något akut och jag ser till att mina kunder också vet det under pågående projekt.

Lästips: så formulerar du mål som gör att du når dina drömmar.

Mina rutiner för att koppla bort när jag är ledig: Jag sätter telefonen i stör-ej-läge

När jag är ledig vill jag kunna koppla av utan att bli störd av att telefonen ringer. På vardagarna har jag ett tidsinställt stör-ej-läge på telefonen som bara släpper igenom samtal från förvalda personer: familj, vänner och min chef. Chefen vet att hon bara ringer om det är något akut och de andra vill jag ju prata med när jag är ledig också! Om jag är ledig eller har semester så ser jag till att slå på stör-ej-läget, då får jag vara ifred då också.

Undantaget är om en person ringer två gånger under ett visst tidsintervall, mitt är inställt på fem minuter. Då släpper telefonen igenom samtalet så att jag inte missar något väldigt viktigt. För ni vet väl att det som ens föräldrar brukade säga när man ville rusa till en ringande telefon under middagen är sant? Om något är riktigt, riktigt viktigt så ringer personen en gång till.

Lästips: så skriver du en att-göra-lista som gör dig mer produktiv.

Mina rutiner för att koppla bort när jag är ledig: Jag surfar på min privata dator

Det kan vara otroligt frestande att använda sin jobbdator hemma för privat surfande. Man tänker att man sparar pengar och att man har datorn hemma om man skulle behöva göra något viktigt. Jag är väldigt noga med att bara använda min privata dator för surfande när jag är ledig: då frestas jag inte att kolla mailen, uppdatera ett dokument eller göra något annat.

Oftast har jag inte ens med jobbdatorn hem. Det är möjligt tack vare att vi jobbar med en molnlösning för mail, kalendrar och fillagring. Jag kommer helt enkelt åt allt från min webbläsare oavsett vilken dator eller telefon jag gör det ifrån – så länge det finns internet. Då finns det ingen anledning för mig att ens ha med jobbdatorn hem, om det inte är så att jag vet att jag ska jobba hemifrån.

Har du några rutiner för att koppla bort när du är ledig?

Total
0
Shares

Recept: Chokladbollar med rom och helgens planer

Det känns lite konstigt att skriva om helgens planer när man har varit ledig i (snart) två dagar…

Comments4

    1. Som egenföretagare skulle jag kunna säga samma sak – men har lärt mig att om jag ska hålla i längden så måste jag ta ledigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like