
Idag är det svampens dag och här hemma firar vi med kantarellrisotto. Tyvärr är det köpt svamp, lillebror och jag var ute och letade i flera timmar igår men hittade inga kantareller. Men min kantarellrisotto blev lika god ändå!
Jag älskar risotto och tycker att det är perfekt vardagsmat. Det är enkelt att göra och blir bra matlådor. När det kommer till att laga risotto finns det tre läger: de som rör som galningar hela tiden, de som inte rör alls och de som rör då och då. Anledningen till att man rör är att vätskan ska fördelas jämt och att riset inte ska bränna fast. Jag hatar att stå och röra hela tiden, så jag tillhör det sista lägret som bara rör då och då. För att vätskan ska bli jämn och riset inte brännas vid har jag istället ganska mycket vätska hela tiden och kokar risotton på låg värme. Det gör att den också får mer smak – vilket är perfekt när man lagar risotto med så milda smaker som en kantarellrisotto.
För att få lite mer smak i min kantarellrisotto använder jag Västerbottenost istället för parmesanost. Dels tycker jag att det är roligt att använda svenska råvaror, men framför allt tycker jag att Västerbottenost ger en väldigt fin och balanserad smak som gör att man inte behöver krydda lika mycket.
Frukosttips: grapefruit smoothie bowl.
Recept: kantarellrisotto med Västerbottenost
Ingredienser
- 2 små schalottenlökar
- 50 g smör
- 300 g kantareller
- 3 dl risottoris
- 2 dl vitt vin
- 3 dl vispgrädde
- 7 dl vatten
- 1 svampbuljongtärning
- 200 g riven västerbottenost
- Salt och peppar
Gör så här
- Finhacka schalottenlöken och färs den i smöret.
- Rensa kantarellerna, hacka dem grovt och stek dem tillsammans med schalottenlöken.
- Häll i risottoriset och rosta dem tillsammans med svampen och löken i ett par minuter.
- Häll på vinet och låt koka upp på svag värme. Rör om då och då.
- Upprepa med resten av vätskan tills den har kokat in och risotton har blivit krämig.
- Rör ned osten.
- Smaka av med salt och peppar.
Fikatips: världens chokladigaste chokladtårta.
Åh vad gott det ser ut! 😀 Kramis
Författare
Det är supergott, verkligen en favorit här hemma!
Så duktig Du är! 🙂
Äter inte svamp, så inget för mig 😉 Dock sugen att prova nån annan form av risotto 😉
Ha en fin dag 🙂
Författare
Tack! 🙂 om du äter skaldjur är det också supergott!
Så roligt :D. Jag äter inte svamp men älskar att plocka, vilket fick mig att fundera på om jag trots allt ska ringa sonens pappa och höra om jag och han ska åka ut i skogen och leta efter lite svampar ihop. 😀
Författare
Det låter väl som en bra plan? En promenad i skogen är aldrig fel 😀
Åh vad gott! 🙂
Författare
Ja, den är supergod 😀
Ser farligt gott ut! 😀
Författare
Det är den – blir nästn inget kvar även om man gör dubbla omgångar 😛
Såg verkligen gott ut!!
Författare
Den är underbar 🙂
Omg, omg, omg vad gott det lät!! MUMS <3
Författare
Det är nog min absoluta favoriträtt just nu!
Men gud vad smaskigt det där ser ut:p