KAMPEN MOT OFRIVILLIG BARNLÖSHET DEL 5: behandling med GONAL-F

gonal-f
Total
0
Shares

Det har gått ett bra tag sen jag skrev om vår kamp mot ofrivillig barnlöshet, så nu tänkte jag att det var dags igen. Som jag berättade sist så har jag väldigt sällan egen ägglossning och därför gjorde vi flera försök att ägglossningsstimulera med Letrozol, men det fungerade inte. Istället rekommenderade läkarna att vi skulle börja en behandling med Gonal-F. Inte det roligaste att höra för någon som är spruträdd, eftersom behandlingen innebär att man måste ta en spruta varje dag.

Ägglossningsstimulering med Gonal-F

Behandling med Gonal-F för ägglossningsstimulering är egentligen samma sak som behandlingen med Letrozol, man stimulerar äggtillväxten med läkemedel och hoppas på att kunna få till en ägglossning. Den stora skillnaden är att Gonal-F är sprutor som ska ges varje dag medan Letrozol är tabletter som man sväljer. Behandlingen börjar ett par dagar in på mensen och håller på tills man får en tillräckligt stor äggblåsa som antingen lossnar av sig själv eller med en annan spruta. Jag har aldrig längtat så mycket efter att få mens som när vi skulle börja med Gonal-F. Eftersom det är samma medicin som används när man gör IVF kändes det som att vi skulle lyckas. Men mensen kom aldrig när det skulle och vi fick börja behandlingen med en medicinframkallad mens. Veckorna med primolut nor och väntan på mensen kändes som en evighet, och när den väl kom var det dags för nästa helvete.

Sprutor i en evighet

Jag är nämligen livrädd för sprutor och behandling med Gonal-F innebär att man måste ta en spruta i magen varje dag. Har man tur räcker det med en vecka, har man otur får man hålla på i upp till 28 dagar innan äggblåsan har växt tillräckligt mycket. För mig var varje kväll ett rent helvete. Jag låg i soffan, grät, kollade bort och försökte att andas medan M fick sticka nålar i magen på mig samtidigt som jag hade panik. De flesta klarar av att ta sina sprutor själva men för mig hade det aldrig gått. Jag försökte titta en gång men höll på att svimma av att se nålen. Jag är så tacksam över att M inte är nålrädd och att han klarade av det. Det kan inte vara världens lättaste sak att sticka en nål i en panikslagen sambo. Kväll efter kväll efter kväll.

Inga ägg i sikte

För det blev nämligen kväll efter kväll efter kväll efter oss. Jag tog spruta efter spruta, sprang på ultraljud oftare än jag orkar komma ihåg och höjde dos efter dos efter dos. Men ingenting hände. Jag hade massor av små äggblåsor på mina äggstockar, vilket är typiskt för PCOS, men ingen ville växa trots behandlingen med Gonal-F. Vid varje läkarbesök konstaterade vi att äsch, vi försöker några dagar till, det kanske händer något till nästa gång. Men inget ville hända och till slut fick vi avbryta behandlingen. Jag hade kommit upp i maxantalet dagar och var redan uppe i IVF-doser av Gonal-F.

Att gå sönder och bli alldeles lugn på en och samma gång

Där och då kändes det som att jag gick i tusen bitar och blev alldeles lugn och harmonisk på en och samma gång. Det var väldigt uppenbart att vi inte skulle kunna bli gravida på en egen ägglossning eftersom alla behandlingsförsök med ägglossningsstimulering misslyckades. Mina äggstockar är svårstimulerade och ville inte ge med sig. Det kändes, och känns fortfarande ibland, som att jag är ett totalt misslyckande som kvinna som inte kan bli gravid på egen hand. Samtidigt kände jag mig väldigt lugn eftersom jag visste att vi hade en möjlighet kvar, och hur läskigt IVF än är så tar behandlingen hand om så mycket åt en. Vi skulle ”bara” behöva ta sprutor så skulle de ordna resten: plocka ut äggen, fixa befruktningen, se till att välja det bästa embryot och sätta in det igen.

Nu är det inte riktigt så enkelt med IVF, men mer om det i nästa inlägg om vår kamp mot ofrivillig barnlöshet.

INLÄGG OM KAMPEN MOT OFRIVILLIG BARNLÖSHET

Kampen mot ofrivillig barnlöshet del 1: Min högsta dröm är att få bli mamma

Kampen mot ofrivillig barnlöshet del 2: PCOS-diagnos

Kampen mot ofrivillig barnlöshet del  3: viktnedgång, metformin och Donaferty

Kampen mot ofrivillig barnlöshet del 4: Letrozol

Kampen mot ofrivillig barnlöshet del 5: Behandling med Gonal-f

Kampen om ofrivillig barnlöshet del 6: Att komma igång med IVF

Kampen om ofrivillig barnlöshet del 7: IVF, stimulering och äggplock

Kampen mot ofrivillig barnlöshet del 8: IVF, insättning och ruvning

Total
0
Shares

En väldigt lugn helg

Hej på er! Ville bara kika in och säga att jag hoppas att ni får en fin helg!…

Comments5

  1. Gör så ont i mitt hjärta att läsa detta. Jag tycker du är så himla stark som talar öppet om detta för du är inte ensam. Du har förmodligen inte missat Kenzas berättelse men hon tipsade om en massa konton på instagram där många delar med sig av sina berättelser. Du kanske redan följer såna konton men vill ändå tipsa om dom ifall du inte visste om dom. Tror det kan hjälpa mycket att få stöd från andra i samma situation <3

  2. Det är så modigt av dig att skriva om detta! Kenza Zouiten pratar ju väldigt öppen om samma kamp som hon gått igenom och det är verkligen gripande. Kärlek och styrka till dig, kram <3

  3. Så starkt av dig att skriva om detta. Många kämpar med ofrivillig barnlöshet. Jag är en av dem. Kan inte bli gravid just nu pga undervikt och har ingen ägglossning eller mens. Kämpar på för att gå upp i vikt men allt hänger inte på vikten heller. Mina hormoner är inte som de ska. Är typ i klimakteriet fast jag är 33 år bara. Nån behandling får jag inte genomgå i Sverige pga att jag har under bmi 18. Kan man få ägglossningsstimulerande tabletter om man inte har mens eller måste man framkalla en mens först? Hört att vissa börjar ändå. Står ni i kö för ivf i Sverige? Var? I västra götaland där jag bor är det 4 års kö. GALET!! Kan inte vänta så lång tid.
    Önskar er all lycka till <3 Skriv till mig om du vill bolla tankar eller bara skriva av dig. Vet hur det känns att längta efter barn men inte kunna få det på naturlig väg. Och du är INTE en misslyckad kvinna!!!! <3<3 Kram

  4. Hej. Jag har precis börjat med gonal-f. Igår för att vara exakt.
    Men jag har en del frågor som du säkert kan svara på.
    Skickar med min mail så kanske vi kan ta de där. 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like