Hur mycket kläder behöver en bebis?

Hur mycket kläder behöver en bebis?

När jag var gravid var det en sak jag googlade om och om igen: hur mycket kläder behöver en bebis? Det är inte enkelt att få en svar på den frågan och alla listor jag fick fram var olika, så till slut slog jag ihop dem och gjorde en egen. Nu när Lilla O är tre månader gammal känner jag mig redo att revidera den listan och dela med mig av mitt svar på frågan hur mycket kläder behöver en bebis?

Men såklart har jag inte heller något rakt svar att ge. Det beror ju både på hur bebisen är, vad det är för årstid och hur ofta man har möjlighet att tvätta. Vissa bebisar kräks massor och vissa kräks inget alls och så vidare. Dessutom ville jag verkligen inte att vi skulle köpa för mycket kläder och ha massor som knappt användes, både på grund av den ekonomiska aspekten men framför allt för miljöns skull. Bebisar växer så snabbt och gör av med så mycket kläder ändå.

Den här listan på hur mycket kläder en bebis behöver är i alla fall baserad på vår situation. Lilla O är en medelkräkig bebis som kräks då och då, nu när hon är större räcker det ofta med en body per dag, max två, men när hon var liten kunde det gå åt två till tre. Framför allt för att hon var så liten att hon inte kunde ha dregglisar som skydd. Listan är också baserad på att man har möjlighet att tvätta en gång i veckan. Vi har egen tvättmaskin och kan tvätta oftare än så om det skulle behövas, men för klimatets skull vill jag inte köra halvtomma maskiner. På en vecka hinner vi oftast få till en maskin full med vit tvätt (bodies och kräkhanddukar) och en med färgad tvätt. Så, nu till svaret på frågan: hur mycket kläder behöver en bebis?

Hur mycket kläder behöver en bebis?

  • 10 – 12 bodies
  • 1 – 2 koftor
  • 4 – 6 byxor
  • 3 – 6 pyjamasar
  • 1 – 2 overaller
  • 3 -4 strumpor
  • 1 – 2 mössor

Mer kläder än så behövs, enligt mig, inte om man har möjlighet att tvätta ofta. Bodies och pyjamasar är det som det har gått åt mest av här hemma, helt enkelt för att det är där som kräkset hamnar. När det kommer till bodies så har vi tyckt bäst om HMs storpack av vita omlottbodies: de är enkla att matcha med roliagre byxor och accessoarer och eftersom de är vita är det lätt att få bort spy-, kiss- och bajsfläckar med Vansih eller blekmedel. Det är också supersmidigt att de är just omlott med knäppning så att man inte behöver dra dem över huvudet på bebisen – det är tillräckligt krånligt att klä på henne ändå.

Pyjamasar går det också åt mycket av och har man en väldigt kräkig bebis behöver man fler pyjamasar än jag skrivit upp, men man klarar sig på 3-6 tills man kan ta sig iväg och köpa fler. Eller som vi gjorde: skicka farmor på shoppingtur. När man ska köpa pyjamas tycker jag att man ska tänka på att blöjbyten i pyjamas sker på natten när bebis vill vara varm och mysig, då är det smidigt med knappar som på HMs pyjamasar eller dragkedjor som går att öppna nerifrån som de Lindex säljer, då behöver man bara klä av bebis på underkroppen. Kappahl gör supersöta pyjamasar men de måste öppnas med dragkedja uppifrån och då blir hela bebisen kall och avklädd = inte omtyckt av vår lilla tjej.

Resten av plaggen går det inte åt särskilt mycket av. Byxor behöver mest bytas om blöjan läcker och strumporna smutsas inte ned, men det är ju roligt att kunna byta. När det gäller overaller så behöver de vara olika tjocka beroende på när bebisen föds. När Lilla O kom i juli behövdes ingen overall alls, men i augusti var det bra med en tunnare som man kunde ta på när det var kyligt på morgonpromenaden. Och nu är det bra med en tjockare så att hon kan vara varm även om hon inte har åkpåsen på sig, till exempel om vi fikar ute. Hur många som behövs beror på hur kräkig bebisen är, vi klarar oss gott på en men har två ifall att.

Koftor är smidigt när man åker bil mellan olika ställen, då slipper man krångla av och på med overaller. Vi har också använt koftor och tunnare jackor i åkpåsen i vagnen, då är hon tillräckligt varm utan overall. Mössor köpte vi massor men använder en eller två mest, fler än så behövs egentligen inte. På sommaren går det bra med en tunnare mössa, på vintern behövs en tjockare. Om man får en sommarbebis är det bra att komplettera listan med solhatt.

Slutligen tänkte jag bara ge en kommentar om det där med vilken storlek man ska köpa: alla sa till oss att man inte behöver något alls i storlek 50 för att bebisen växer ur det direkt – så var det inte för oss. Lilla O kunde ha vi bytte till storlek 56 när Lilla O var två månader, men hon kunde storlek 50 tills hon var elva veckor. Hon kom ju lite för tidigt men oavsett tyckte jag att det var skönt att ha några plagg i storlek 50 som vi kunde komplettera med fler när vi visste att hon var en liten bebis. Och även om hon kommit på BF hade hon drunknat i storlek 56. Men alla bebisar är olika så köp inte för mycket i vare sig storlek 50 eller 56, det är bättre att komplettera när bebisen är här och med tanke på att det är så enkelt och snabbt att beställa på internet behöver man ju inte ens gå hemifrån.

4 Kommentarer

  1. november 5, 2019 / 1:16 e m

    Intressant att läsa 🙂 Kan verkligen förstå att det är någonting man funderar på. Jag som inte ens har barn funderar ibland på det när jag träffar vänners eller släktingars bebisar, det är verkligen så olika! Vissa har flera garderober med bebiskläder och andra har knappt någonting. Kul att läsa hur ni har det och eran uppfattning om hur mycket som behövs 🙂

  2. november 5, 2019 / 2:08 e m

    Så söta kläder och håller med dig om att det är så individuellt! Joline kräktes flera gånger per dag som spädbarn så hon behövde en hel del ombyten varje dag! Hur det blir med nästa bebis får vi se helt enkelt! 😍

  3. november 5, 2019 / 7:55 e m

    Så intressant och bra inlägg. Kan tänka mig att det är väldigt individuellt ja men väldigt bra att ha något att gå efter!! 😀

  4. november 5, 2019 / 8:17 e m

    Åh jag kan tänka mig att de växer SÅ fort så det bara knakar! Men vad roligt att köpa kläder, finns ju så mycket fint till dom 😀 <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.