Älskade, superboostande kombucha

Total
0
Shares

När jag bestämde mig för att det är dags att faktiskt börja ta hand om min kropp igen började jag leta efter ett nyttigare alternativ till läsk för att bli av med mitt colaberoende. Trots att jag kände mig lite skeptiskt till fermenterat te bestämde jag mig för att testa kombucha och blev fast direkt! Det smakar allra mest som en syrlig läsk trots att det är väldigt nyttigt och sen 2-3 veckor sen har jag druckit det varje dag. Nu är det en självklar del av mina dagar och mina anstängningar för att ta hand om mig själv.

Kombucha har nämligen massor av hälsofördelar och trots att 2-3 veckor är för lite för att märka någon större skillnad så märker jag en del. Det tydligaste, och här är lite lite äckel-varning, är att min mage mår mycket bättre. Jag har alltid haft problem med den och att göra nummer två har varit hemskt. Men inte längre! Sen ett par dagar efter att jag började dricka kombucha så har jag inga problem alls, vare sig med ont i magen, gaser eller svårt att gå på toaletten. Det bror sannolikt på att kombucha innehåller massor av probiotika och enzymer som är bra för tarmfloran.

Superboost för hy och kropp

Dessutom är jag mindre sötsugen och har inte lika ont i mina händer och fötter som jag brukar, vilket skulle kunna bero på att kombucha är laddat med glukosaminer som ökar produktionen av hyaluronsyra, vilket i sin tur ökar bevarandet av kollagen. Det gör att kombucha är hyllat av beauty foodies för att det förebygger rynkor och fina linjer, men samma egenskaper minskar också smärta från artros och det är kanske det mina reumatiska leder märker av – för jag har inte ändrat något annat – och kombucha är hyllat just för att hjälpa till med det.

Beauty foodies brukar även älska att kombucha är fullproppat med antioxidanter, järn och vitamin-B vilket ger friskare hy och gör både naglar och hår starkare. Dessutom bekämpar det trötthet och bidrar till ökad syresättning, som i sin tur stimulerar energiproduktionen i cellnivå så att cellerna förnyar sig bättre och minskar alla ålderstecken i hyn. Men det, och särkilt i kombination med ett högt innegåll av vitamin-C och probiotika gör att kombucha verkligen är en superboost för immunförsvaret och det behöver jag som blir sjuk precis hela tiden.

Kombucha är dessuom detoxande och studier har visat att kombucha kan hjälpa till att skydda levercellerna, förbättrar ämnesomsättningen och begränsar fettlagringen, vilket är toppen om man som jag behöver gå ned i vikt. Det behövs mer forskning fär att fastställa det men kombucha har (precis som äppelcidervinäger) ett högt innehåll av ättiksyra och polyfenoler som är känt för att bidra till ökad viktminskning. Dessutom verkar kombucha vara förebyggande mot cancer i tester på möss, precis som många andra livsmedel som är rika på antiooxidanter. Och det är ju aldrig något dåligt!

Superenkelt att göra själv

Kombucha är ganska dyrt om man ska köpa det, en liten flaska kostar runt 35 kronor, och man behöver dricka ett glas om dagen för att få till alla fördelar. Men det är som tur är superenkelt att göra själv! Man kokar i princip bara ett väldigt sött té och har i en startkultur, sen låter man det stå så att kulturen omvandlar socker och te till ättiksyra och en massa annat bra. Det tar lite tid men jag kan lova att det är värt det, på bilden är mitt första glas av hemmagjort hallonkombucha och det var bland det godaste jag någonsin druckit! Jag ser fram emot att testa massor av olika smaker i sommar och att veta att det jag dricker istället för läsk är fullproppat med massor av saker som är bra för min kropp.

Total
0
Shares

Ett år med Olivia

Just nu sitter jag vid datorn och smågråter lite medan jag bläddrar igenom bilder från året som har…

Comments9

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.