Veckans fråga: Hur är det att vara bipolär?

Veckans fråga: Hur är det att vara bipolär?

Ni har blivit nästan åtta tusen personer som tittar in här regelbundet – vilket är helt galet med tanke på att bloggen bara har varit “igång” i två månader. Att ni är så många som tittar in gör också att jag får mycket frågor via mail. Även om det bara är mellan 2-5% av befolkningen som har bipolär sjukdom är det fler som drabbas. Föräldrar, syskon, partners, kollegor och vänner. Alla som har någon form av relation med en bipolär person drabbas på något sätt av sjukdomen. Och väldigt många har frågor om sjukdomen och hur man hanterar den. Så en gång i veckan tänkte jag svara på en fråga om bipolär sjukdom. Och vi börjar med den vanligaste: hur är det att vara bipolär?

Lästips: tre saker jag gör varje dag för att hantera bipolär sjukdom.

Hur är det att vara bipolär?

Mitt första svar på frågan är: det är väldigt olika från person. Hur det är att vara bipolär beror på hur man är som person, vad man har för stöd och hur ens sjukdom artar sig. Jag kan bara svara för mig själv. Att vara bipolär är tufft. Bipolär sjukdom är en av världens tio mest handikappande sjukdomar och den påverkar hela livet varje dag. När man är bipolär så måste man hela tiden vara medveten om och analysera hur man mår. Är jag glad? Är jag för glad? Är den är glädjen och energin bra, eller är den ett tecken på en begynnande mani? Är jag ledsen? Är jag ledsen för att jag borde vara ledsen eller börjar jag bli deprimerad? Betyder de här fjärilarna i magen att jag börjar bli kär på riktigt eller är det sjukdomen som luras? Det är mycket att tänka på, och när jag får fråga hur är det att vara bipolär är det oftast mitt svar: det är mycket att tänka på och det svåraste är att veta vad som är jag och vad som är sjukdomen. Det tar ett tag innan man lär sig det och innan man får koll på sina mediciner. Men när man har lärt känna sig själv och sina mediciner så är det mest som att vara som alla andra. Förutom det där med att behöva ta mediciner varje dag och hålla koll på om man börjar visa sjukdomstecken.

Lästips: tre tips till dig som har en bipolär partner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *