Vad är en capsule wardrobe?

Vad är en capsule wardrobe?

I januari tröttnade jag på att känna att jag inte hade något att ha på mig och att inte riktigt veta vad min stil är. Jag har gjort flera försök med basgarderober, läst varenda stilbok som finns och till och med funderat på att använda en stylist. Men det sista känns inte så roligt och allt annat har misslyckats. Så en dag när jag surfade runt på pinterest snubblade jag över capsule wardrobe och har kört på det sen dess. En av de vanligaste frågorna jag får på mina outfitinlägg är vad är en capsule wardrobe? Och idag tänkte jag att jag skulle berätta mer om vad det är och varför jag använder det.

Vad är en capsule wardrobe?

Capsule wardrobe är en term som myntades av Susie Fax i mitten av 1970-talet. Hon menade att man klarar sig väl, och kan har en bra stil, med hjälp av bara ett par väl utvalda plagg som kombineras med säsongsplagg. Metoden blev ännu mer populär när Donna Karan släppte sin capsule collection med sju workwear pieces som alla kunde delas med varandra. Capsule wardrobemetoden har fått ett uppsving igen nu när slow fashion och UseLess-rörelsen har spridit sig ännu mer. I grund och botten är en capsule wardrobe helt enkelt en garderob som består av ungefär 30-35 plagg, inklusive skor och jackor. Tanken är att allt ska passa med varandra och att du ska kunna använda din capsule wardrobe året om.

Vad är skillnaden mellan en capsule wardrobe och en basgarderob?

Tanken med en capsule wardrobe påminner om en basgarderob. Den stora skillnaden är att en basgarderob består av basplagg, till exempel mörka jeans, vit t-shirt, svart kostym osv. Sen använder man basen för att komplettera med trendigare och roligare plagg. En sån garderob blir snabb ganska stor och min erfarenhet är att man har många plagg som man inte använder. Jag la mycket tid på att skapa en perfekt basgarderob och till slut stod jag där och undrade vad jag skulle göra med alla mina vita t-shirtar – det var ju mycket roligare att ha fina blusar på sig!

En capsule wardrobe bygger istället på att du har ett begränsat antal plagg men där du älskar varendaste litet plagg. Jag har en vit t-shirt också, men jag har desto fler blusar. Eftersom jag älskar alla och alla har ”något extra” så blir också min outfit något mer extra än bara jeans och en vit t-shirt. Även om det också är galet snyggt ibland!

Lästips: istället för jeans och t-shirt – den mest använda outfiten i min capsule wardrobe.

Fördelar med en capsule wardrobe

I mina ögon finns det tre stora fördelar med att använda en capsule wardrobe, förutom att kläderna tar mindre plats. Den första är att jag alltid känner att jag har något att ha på mig och alltid känner mig fin. När man har få plagg och allt matchar går det snabbt att välja något på morgonen. En viktig del är också att alla kläder är hela, sitter bra och verkligen känns du. Och hur kan det gå fel när allt man äger verkligen känns rätt?

Den andra är att jag sparar pengar för att jag shoppar mindre. Visst, jag gör en mängd inköp som är lite dyrare för att få en kvalitet som håller länge. Men tanken är ju att jag ska ha plaggen i flera år! Dessutom blir det mycket mindre ströshopping på stan för att jag har tråkigt eller för att det känns som att jag inte har något att ha på mig.

Den tredje stora fördelen är att det är lättare och roligare att shoppa! Jag har en lista på allt jag vill komplettera min capsule wardrobe med och bockar av sakerna en efter en. Vissa är drömsaker som jag sparar till, vissa är sånt som måste köpas ganska snart. Men alla köp blir ”rätt” och efter ett tag med en capsule wardrobe har man stenkoll på vilka färger och modeller man trivs allra mest i = mindre tid i provrummet med saker som inte kommer sitta bra eller som man inte gillar. Och jag är i alla fall en sån person som blir på väldigt dåligt humör, och väldigt ledsen, när jag provar plagg efter plagg och inget känns rätt. En capsule wardrobe har verkligen fått mig att bli gladare, känna mig finare, hitta min stil och spara både pengar och tid. Särskilt varje morgon när jag inte behöver stå och fundera på vad jag ska ha på mig!

2 Kommentarer

  • therese
   Författare
   maj 9, 2018 / 2:52 e m

   Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *