Reseguide Budapest

Blonde woman at Fisherman's Bastion

Nu har det gått en vecka sen vi kom hem från Budapest. Det var en stad som verkligen överraskade mig med sin vackra arkitektur och fantastiska mat. Med svenska mått är Budapest en billig stad att besöka och även med en tight budget kan man få en lyxig resa. Jag har tagit det bästa från våran resa och gjort en reseguide för hur man får ut det mesta av Budapest på en dag. Varför? Budapest är helt enkelt så nära (två timmars flygresa) och så litet att du hinner se det mesta om du åker en fredag – söndag. Och om du är minsta lilla som mig vill du mest äta middag på fredagen och njuta av en god hotellfrukost på söndagen! Men först, lite praktiska saker:

Reseguide Budapest: så tar du dig dit

Fler och fler flygbolag trafikerar sträckan Stockholm <-> Budapest med direktflyg, vilket gör att resan bara tar två timmar. Wizz är ett lågprisbolag från Ungern som flyger direkt från Skavsta. Vi flög med dem och har man tur kommer man tur och retur under tusenlappen. Det finns bara en flygplats i Budapest, så om man orkar ta sig till Skavsta och står ut med dålig service och obekväma säten i två timmar är det ett bra val. Det enda som verkligen störde mig med dem var att de checkade in alla hårda kabinväskor. För oss innebar det att vi fick stå och vänta 45 minuter på vårt handbagage, vilket är superirriterande om man valt att bara flyga med handbagage för att det går snabbt och smidigt att ta sig in till stan då. Om vi åker tillbaka till Budapest blir det nog med Norwegian som flyger från Arlanda.

Från flygplatsen tog vi en taxi till stan. Det tar ungefär en halvtimme och kostar 35€. Det finns flygbussar, men om man är två eller fler blir det ändå billigare att ta en taxi. De har dessutom air condition och bälte – något du troligtvis vill ha om du åker till Budapest under vår, sommar eller höst då det är väldigt varmt där.

Woman sitting in the windows a Fisherman's Bation, Budapest, Hungary

Reseguide Budapest: där ska du bo

Vi bodde på Continental Hotel Budapest. Det var nyrenoverat och fräscht med en takpool, vilket vi uppskattade i värmen. Men det låg lite väl off, även om vi hade promenadavstånd till det mesta. Jag skulle istället rekommendera att bo någonstans i området mellan Saint Stephen’s Basilica och Donau, då är man mitt i smeten.

Reseguide Budapest: vart ska man äta

Om man som jag älskar fine dining så måste man boka bord på Costes om man är i Budapest. För 2500kr får du en sjurätters med vinpaket, vilket är ett otroligt bra pris för en Michelinrestaurang. Det var fantastisk mat och underbara viner. För ett lite billigare ställe med bra mat rekommenderar jag Aszú Ètterem som ligger mitt i krogstråket. Deras priser är mer i nivå med Sverige och båda ställena serverar modern ungerskt mat. Det finns säkert betydligt billigare ställen också och vi åt bland annat på ett bra italienskt vid Saint Stephen’s Basilica där det finns flera kroggator.

Woman watching the Hungarian Parliament from opposite the Danube

Reseguide Budapest: vad ska man göra

De flesta känner tills de varma källorna och stora baden i Budapest. Vi hoppade faktiskt över dem då ingen av oss känner för att stå som packade sillar tätt intill främmande halvnakna människor i en varm pool, men de ska vara otroligt vackra. Om man bara går till baden tycker jag att man missar en stor del av Budapests fantastiska arkitektur och utsikt. Så istället skulle jag rekommendera att man börjar dagen med att ta en taxi till Fisherman’s Bastion så att man är där strax innan åtta (och kan ta fina bilder innan det översvämmas av busslaster med turister) och sen tar en promenad längs Donau, över broarna, förbi parlamentet och upp till Buda Castle. Promenaden tar 3-4 timmar och man hinner med både frukost, lunch och alla de vackraste platserna i Budapest på vägen. Jag har gjort en nedladdningsbar karta i Google maps där jag har märkt ut både promenaden, sevärdigheter och mina favoritrestauranger i Budapest. Det du kommer att se på vägen är:

Fisherman’s Bastion

Fisherman’s bastion är en gammal fästning som ser ut som ett sagoslott. Vid den ligger även Matthias Church som är en otroligt vacker kyrka.

Ungerns Parlament

Ungerns Parlament är nog den vackraste parlamentsbyggnaden jag sett. Den bästa utsikten får man man från andra sidan Donau, men det är väl värt att gå förbi själva parlamentet. Om du följer min promenad så kommer du först komma till ett litet torg vid parlamentet, där ligger ett café med bra frukost och fantastiska milkshakes.

Shoes on the Danube Bank

På vägen från Parlamentet och bort mot Budapests berömda hängbro kan man passera förintelsemonumentet Shoes on the Danube Bank. Här radades Ungers judar upp och avrättades, men först var de tvungna att ta av sig sina skor så att de skulle flyta bort lättare. Ett tänkvärt monument över något som inte får glömmas.

Szechenyi Chain Bridge

Budapests hängbro är nästan lika maffig som Brooklyn Bridge i New York, men kanske ännu vackrare med sin gröna färg.

Buda Castle

Buda Castle är ett otroligt vackert slott med en underbar utsikt och det perfekta stället att äta lunch på. Vi tog bergbanan upp för ca 30 kronor eftersom det såg så brant ut, men på vägen ned upptäckte vi att det var förvånansvärt flackt och kort. Jag rekommenderar ändå bergbanan med sin fina utsikt och att ta de slingrande gatorna ned.

Efter den promenaden på runt en mil och en god lunch har man gott om tid åt allt annat Budapest har att erbjuda: god öl och varma källor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *