Att vara psykiskt sjuk är först och främst en nackdel

Att vara psykiskt sjuk är först och främst en nackdel

Jag har alltid varit öppen med att jag är psykiskt sjuk. En viktigt anledning till det är att jag vill förändra bilden av att vara psykiskt sjuk. Ett sätt att göra det är att berätta om de fördelar som vissa sjukdomar kan innebära och hur man kan göra dem till sina superkrafter. Men idag, när det är World Bipolar Day, så vill jag vara tydlig med att en psykisk sjukdom först och främst är en nackdel.

 Trendigt att vara ett kreativt geni

Jag lever med bipolär sjukdom typ II. Det är en sjukdom där det finns många positiva sidor som anses vara särskilt attraktiva. Till exempel så är personer med bipolär sjukdom ofta mer kreativa än andra, blir naturliga ledare och ser inte boxen som andra kämpar med att tänka utanför. Ibland kallas det The CEO Disease eller The Entrepreneur Disease för att många framgångsrika ledare, till exempel Winston Churchill och Richard Branson, har haft sjukdomen. Vissa amerikanska tidningar rapporterar att det, tack vara serier som ex Homeland, börjar bli trendigt att ha en bipolär sjukdom. Anledningen? Myten om det kreativa geniet.

En av världens tio mest handikappande sjukdomar

Men man får inte glömma att bipolär sjukdom, och andra psykiska sjukdomar, först och främst är en nackdel. De fördelar som en sjukdom kan ge uppkommer först när man har en fungerande medicinering och rätt stödsystem. Och inte ens då är det säkert att du får dem: de hör också till din personlighet. Det är dessutom bara en liten del av varför en psykisk sjukdom först och främst är en nackdel.

En annan är de stigman och fördomar som finns om psykiskt sjuka och psykiska sjukdomar. Som jag har skrivit om tidigare tänker man att någon som är psykiskt sjuk är väldigt annorlunda och till och med opålitlig och farlig både för sig själv och för andra. De allra flesta vill inte bo granne med någon som är psykiskt sjuk, ännu färre vill jobba med eller anställa någon med psykisk ohälsa och att bli accepterad av sin partners familj – om man ens hittar en parter – kan vara en riktig pärs.

Att vara psykiskt sjuk påverkar hela ditt liv

Till syvende och sist är det dock den inverkan som en psykisk sjukdom har på ditt liv som gör det till en nackdel. Om jag ser till mig och min bipolära sjukdom så vet jag aldrig hur jag kommer att må. Jag kan vakna en morgon och vilja ta livet av mig utan att något har ändrats i mitt liv eller utan att jag ens vet varför. Jag kan också vakna och tro att jag är oövervinnelig och inte ha någon impulskontroll, vilket kan försätta både mig och andra i fara. Med medicin blir risken betydligt mindre och i just mitt fall är både depressioner och manier bortmedicinerade.

Men då hänger det på att jag varje dag tar ett stort antal mediciner som både påverkar min ekonomi och sliter på min kropp. Som tur är bor vi i Sverige och högkostnadsskyddet gör att jag bara behöver betala ett par tusenlappar om året för mina mediciner. Men de tusenlapparna hade jag hellre lagt på annat och den kostnad jag är för samhället ska vi inte ens prata om. Medicinerna och sjukdomen ger även upphov till andra sjukdomar som metabolt syndrom (förstadium till diabetes) och PCSO (oregelbunden mens och svårigheter att bli gravid), som kräver andra mediciner och läkarbesök.

Psykisk sjukdom är alltid först och främst en nackdel

Så ja, att vara psykiskt sjuk är alltid först och främst en nackdel och trots eventuella egenskaper som förstärks av min sjukdom skulle jag alltid, varje dag i veckan, välja att vara frisk. Både för min kropps skull och för att slippa samhällets fördomar och rädslor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *