Mer köksplaner

Som jag skrev igår har vi äntligen bokat byggstart med våra hantverkare och idag bokade vi in själva tiden för beställning av kök med Ikea. Så ikväll har jag gjort de sista justeringarna i vår plan och tänkte visa dem för er. Själva köket blir ett IKEA-kök med luckan “Lerhyttan” i ljusgrått. Det är ett ganska smalt och trångt kök men med gott om ytor för att vara ett Stockholmskök i en liten lägenhet i innerstan. Vi har inte helt bestämt oss för bänkskiva än: jag krigar fortfarande på för att få en marmorskiva även om de är känsliga. Då blir det troligtvis marmor som stänkskydd också. Det har vi idag och det är så himla fint! Just nu lutar det åt blått på väggarna – men vi kanske fegar ur och kör vitt. Eller blått. Eller vitt. Eller blått. Vad tycker ni?

Själva köket då: om vi börjar med den här sidan och närmst “oss” blir det ett smalt, specialbyggt underskåp med öppna hyllor över. I dem tänker jag mig fina burkar med torrvarr som används ofta, till exempel havregryn och kikärtor. Många har vin där – men det ska man inte ha: det är varmt och ljust vilket är ett vins värsta fiende som gör att det blir dåligt snabbt. Sen blir det ett skåp med lådor och gott om plats för kastruller, knivar och köksredskap. Vi hade egentligen velat få upp ugnen i ett högskåp, men det finns det tyvärr inte plats för, så ugnen får vara i ett vanligt bänkskåp med gashäll ovanför. Jag älskar att vi kan ha gas i lägenheten, det blir en helt annan kvalitet på matlagningen då. Över spisen blir det såklart en fläkt, men den typ som är helt gömd i köksskåpet. Efter spisen kommer en arbetsyta med diskmaskin under och därefter en disko. Den stora bloppen från golv till tak längst ut vid fönsret är ett skafferi i original som vi behåller och målar in i exakt samma färg som köket.

På den motsatta sidan blir det först kylskåp med förvaring över och sen en rejäl arbetsbänk med stora, höga vitrinskåp över. För arbetsbänken tänker vi oss först ett skåp med lådor och ordentligt med förvaring för allt man behöver i köket. Efter det blir det en integrerad vinkyl: att den är helt integrerad är bättre för vinerna eftersom det blir helt mörkt plus att en del av ljudet tas bort av luckan. Därefter blir det ett underskåo med lådor igen och sen en sittbänk bestående av låga köksskåp. Framför dem är min plan att sätta ett litet runt matbord ifall att man skulle vilja äta frukost i köket istället för i matsalen eller om någon skulle vilja hänga i köket när jag lagar mat. Det blir också en extra avställningsyta för mat och dryck vid fester och sociala tillställningar – och sånna har vi gärna och ofta. Vi har försökt klämma in så mycket förvaring som möjligt och i alla de övre lådorna finns en till låda inuti. Förutom det som syns på bilden har vi också en smal passage med ett gammal, stort, fint serveringsskåp och en jackgarderob. I serveringsskåpet har vi det mesta av vårt porslin, dukar osv och en liten rom- och whiskybar. När renoveringen är klar ska jag se till att ta ordentliga bilder på allt så att ni får se hur vi har det. Eller, skulle ni vilja ha en liten videorundtur både före och efter renoveringen?

2 Kommentarer

  1. juni 1, 2018 / 8:49 f m

    Guuu så spännande!! Ser verkligen så mycket fram emot att se hur det blir =) Kram <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *