fbpx

En liten snittblomsodling

En liten snittblomsodling

Det är svårt att föreställa sig nu när det ligger tjockt med snö ute men här på framsidan av vårt hus ska det bli en liten snittblomsodling till sommaren. Bilderna är tagna strax efter att vi flyttade in och redan då bestämdes det att här, här ska vi odla så mycket blommor att vi kan skämma bort både oss själv och andra med svenska snittblommor i säsong.

Snittblommor och fredagsbuketter har nämligen blivit något vi köper ytterst sällan. Man tänker inte riktigt på det på samma sätt som när man köper man som inte är lokalt odlade eller i säsong men färska snittblommor är enorma klimatbovar. Antingen odlas de i enorma, energislukande, upppvärmda växthus eller så flygs de över halva världen. Allt för att vi ”måste” ha dahlior, pioner och rosor året om. Och inte är det bättre med svenska tulpaner i januari (jag erkänner, jag har en bukett framför mig just ny) – de växthusen slukar så enorma mängder energi att det är bättre att flyga hit rosor från Israel och Kenya.

Jag kan i alla fall inte köpa blommor med gott samvete särskilt ofta och eftersom jag älskar färska snittblommor blir det istället att odla egna. Så idag har jag suttit och planerat bäddar och beställt frön, i väntan på att våra tulpaner ska kika upp. Det är några hundra planterade i krukor och rabatter så i vår ser jag fram emot att kunna plocka, och kanske sälja någon enstaka, bukett med frilandsodlade tulpaner. Tulpaner som fått växa i sin egen takt med så låg klimatpåverkan som möjligt och som är av mycket roligare sorter än de man kan köpa hos floristen.

Och eftersom jag är jag har jag spenderat vintern med att sluka all information jag kunnat hitta om att odla snittblommor. Jag har skrivit ned det mesta och börja omvandla till blogginlägg på en helt egen sajt, som om du också är sugen på att odla snittblommor – oavsett om det är på liten skala i en pallkrage eller i ett stort blomsterland – så rekommenderar jag att kika in på snittblomsodling.se. Det finns inte jättemycket information där än men jag har skrivit ett inlägg om hur man kommer igång med att odla snittblommor och börjat fylla på med inlägg om specifika blommor och andra tips i rysande fart.

3 Comments

  1. januari 27, 2021 / 8:58 f m

    Åhh men gud vad spännande att ha det att se fram emot!!! Kram ❤️

  2. januari 27, 2021 / 3:58 e m

    Åh vilken bra idé! Dröm att plocka sin egna fredagsbukett i trädgården! 🥰

  3. januari 27, 2021 / 7:31 e m

    åh deöm, älskar snittblommor 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.