Den feministiska kampen tar nya vägar

Det brukar sägas att ensam är stark. Att man vet vem man kan lita på när man bara har sig själv. Att ingen kan hugga en i ryggen likt Brutus eller springa till fienden som Judas. Att den som står ensam har kontroll och kan flytta berg. Eller i alla fall småsten som ligger och skaver i skon.

För ensam är inte stark: it takes a village. Och just nu fortsätter en ny generation kvinnor att visa att tillsammans kan vi inte bara flytta berg: vi kan förändra världen

Att kvinnor förenas i en gemensam kamp är inget nytt. Kvinnokampen har pågått i generation efter generation och bland annat gett oss rätten att vara våra egna förmyndare, att få rösta i allmänna val, att få bestämma över våra egna kroppar, att få äga tillgångar och att vara likvärdiga män i lagens ögon.

Men trots hundratals år av feministisk kamp behandlas och bemöts vi annorlunda än våra manliga släktingar, vänner och kollegor. Trots att lagen är tydlig finns en snedvridning och kvinnor utsätts dagligen för sexism, särbehandling och mansfetichism. Patriarkatet har tagit några smällar och har sprickor i fasaden, men grunden står kvar och är djupt förankrad i sociala konstruktioner.

Och nu har vi fått nog.

Unga kvinnor vägrar att behandlas annorlunda, att bli konstant sexualiserade och objektifierade, att utsättas för sexuella övergrepp och att inte erbjudas samma förutsättningar som män som är födda med en kuk och som identifierar sig som män. Unga kvinnor står fasta i den laguppställning som utgör grunden för den feministiska revolutionen: systerskapet är starkare än någonsin.

Det som skiljer den nuvarande, unga generationen av kämpande kvinnor är tillgången till och det självklara användandet av informationsteknologin. Vårt engagemang är både tids- och platsobundet. Istället för att samlas i källarlokaler och på torg finns vi i Facebookgrupper, i Instagramtribes och i separatistiska forum. En snabb scrollning på lunchen eller under toalettbesöket kan ge tiotals möjligheter att göra ställningstaganden, markeringar och aktioner. En like, kommentar eller delning ökar inläggens värde i de sociala jättarnas algoritmer och synliggör opinionen som tidigare har varit svår att överblicka. Samtidigt överbygger den nya teknologin socioekonomiska klyftor och river ned murar. Det är enklare än någonsin att söka upp nya sociala arenor och nätverk.

Förändringarnas vindar blåser och är synliga för alla med en internetuppkoppling.

Den ökade tillgången till och lättheten i att komma åt information skapar nya, lättillgängliga verktyg för att göra sin röst hörd. Självpublicering skapar nya plattformar och aldrig förr har det varit lika enkelt att hitta en plats för sitt budskap. Och aldrig förr har det varit lika enkelt att få direkta kontaktvägar till ledande företrädare för organisationer och bolag.

Genom en snabb sökning i en öppen sökmotor finns de där för vem som helst att ta del av. Privata telefonnummer. Facebooksidor. Instagramkonton. Twitter. LinkedInprofiler. Mailadresser. Listan kan göras lång.

Och de unga nätaktivisterna är mästare på att använda de nya verktygen och de nya kanalerna.

Genom såväl öppna profiler som i slutna forum sprids aktioner och reaktioner. Systerskapet hjälps åt att maila och ringa företrädare. Att upplysa om händelser och ställa frågor om åtgärder. Vi publicerar inlägg på organisationernas egna kanaler som gillas, kommenteras och delas för att få ökad spridning. Hundratals kvinnor enas i aktioner som genom samtal till bolagens kundtjänst och mailbombning av bolagsstyrelser tvingar upp företagsledningens ögon för de frågor som är så aktuella och så viktiga för en hel generation av unga kvinnor.

Väl medvetna om att alla kontakter med kunder och övriga intressenter noga noteras och analyseras i avancerade CRM-system. Den unga generationen feminister använder bolagens- och organisationens egna styr- och affärssystem för att lyfta upp kvinnokampen på agendan. När statistiken visar att målgruppen värderar frågorna högt måste ledningen agera för att fortsätta att vara attraktiva på marknaden.

När patriarkatet inte vill lyssna skriker de om övergrepp och inhemsk terror. Om förtal och trakasserier. De vet inte vad de ska ta sig till när kvinnorna helt plötsligt använder deras egna verktyg och system för att föra en samlad kamp.

De unga kvinnorna har samlat sig kring feministiska ideal. De vägrar att acceptera en världsbild som särbehandlar. Och plötsligt har de både plattformar och verktyg för att få ut sitt budskap och ändra världen. Snabbt.

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *