Arbetsmarknad,  Bipolär sjukdom,  Entreprenörsskap

Att stänga ute personer med psykiska funktionsvariationer från arbetsmarknaden ger dolda alternativkostnader

Idag hade jag förmånen att få föreläsa hos Nordea och passade på att prata både om de vinster som går att göra om man ger rätt stöd till personer med psykiska funktionsvariationer, men också de alternativkostnader som uppstår om man inte gör det. Idag stängs många personer med psykiska funktionsvariationer ute från arbetsmarknaden: man vill varken anställa eller jobba med någon som är psyiskt sjuk. Detta trots att de flesta inte vet vad det innebär att vara psykiskt sjuk. Även inställningen från vården och Försäkringskassan är att det är osannolikt att man kan jobba. Jag har ofta fått höra att varje timme som jag kan jobba är en vinst för samhället, men att ingen förväntar sig att jag ska jobba. I varje fall inte heltid.

Det innebär höga direkta kostnader för samhället i form av sjukvård, sjukersättning och bidrag. När man inte jobbar måste någon annan betala ens hyra och en ens mat. I ett välfärdsland som Sverige blir det skattebetalarna – de som jobbar.

Förutom de höga direkta kostnaderna så blir alternativkostnaderna höga när de tillgängliga humanresurserna inte allokeras på rätt sätt: istället för att vara en tillgång för företagen sorteras psykiskt sjuka personer ut och deras styrkor kommer inte till nytta. Styrkor som ofta skulle innebära ekonomiska vinster för bolagen och därmed mer skatt till våra gemensamma välfärdssystem.

Och styrkorna är många, personer som lever med bipolär diagnos är ofta exempelvis mer kreativa än andra, har mer energi, levererar högre resultat och är naturliga ledare medan personer med Aspbergers syndrom ser mönster som andra missar, kan arbeta koncentrerat längre stunder och tar extremt rationella beslut. Andra psykiska funktionsvariationer kommer med sina styrkor.

Om rekryterande chef och HR ser till att de här personerna hamnar på rätt plats och får rätt stöd kan de göra underverk. Men idag är arbetsgivarna ofta alldeles för rädda för psykiskt sjuka personer för att ens ge dem chansen, vilket resulterar i just höga direkta sjukvårds- och bidragskostnader, och minskade intäkter för både stat och företag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *